Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού από πτωματικό δότη

Επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού από πτωματικό δότη

Επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού από πτωματικό δότη

Επιτυχημένη η πρώτη μεταμόσχευση χεριού στη Βρετανία

 

Ένας ιδιοκτήτης μπάρ από τη Βρετανία είναι ο πρώτος Βρετανός- και από τους ελάχιστους σε όλο τον κόσμο- που υποβλήθηκε με επιτυχία σε μεταμόσχευση χεριού. Χτυπημένος από ουρική αρθρίτιδα πριν από αρκετά χρόνια, ο 51χρονος Mark Cahill έφτασε κάποια στιγμή να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει καθόλου το δεξί του χέρι, το οποίο, ουσιαστικά, νεκρώθηκε.

Αν και είχε την επιλογή για τοποθέτηση βιονικού χεριού, εντούτοις, δέχτηκε εθελοντικά να υποβληθεί στην πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση της μεταμόσχευσης χεριού, αρκεί να βρισκόταν δότης. Και ο δότης βρέθηκε στις 27 Δεκεμβρίου ( ένας κλινικά νεκρός άνδρας).

Εκτός του ότι ήταν η πρώτη φορά που γινόταν μεταμόσχευση χεριού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν, επίσης, η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί το χέρι του λήπτη για να του μεταμοσχευθεί ξένο χέρι. Στις άλλες περιπτώσεις, οι λήπτες είχαν χάσει τα χέρια τους, συνήθως μετά από κάποιο ατύχημα.

Επιτυχής μεταμόσχευση χεριού

Επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού από πτωματικό δότη

Το…παλιό χέρι του Mark Cahill, χτυπημένο από ουρική αρθρίτιδα

Μετά από μια πολύωρη διαδικασία, οι χειρουργοί κατάφεραν να συνδέσουν με απόλυτη ακρίβεια τα νεύρα, τα οστά και τους τένοντες του λήπτη με εκείνα από το ξένο μόσχευμα, ενώ αποκατάστησαν πλήρως και την κυκλοφορία του αίματος.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσο ο 51χρονος έχει τον έλεγχο του νέου του χεριού, εντούτοις, καταφέρει να κουνάει τα δάχτυλα από το μεταμοσχευμένο μέλος. Προ το παρόν, επίσης, δεν έχει την παραμικρή αίσθηση αφής.

Οι χειρουργοί ελπίζουν, πάντως, ότι εντός 18 μηνών θα έχει σημειώσει τεράστια βελτίωση.

Το 1998 η πρώτη μεταμόσχευση χεριού

Οι μεταμοσχεύσεις χεριών εγείρουν ηθικά ζητήματα περισσότερο από ό, τι άλλες μεταμοσχεύσεις, όπως η καρδιά, δεδομένου ότι γίνονται για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής κάποιων ασθενών και όχι για τη διάσωση μιας ζωής.

Ο Clint Hallam ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση χεριού, το 1998

Ωστόσο, από το 1998, οπότε έγινε η πρώτη μεταμόσχευση χεριού από πτωματικό δότη, έχουν γίνει περισσότερες από 60 παρόμοιες μεταμοσχεύσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώτος λήπτης ήταν ο Clint Hallam, από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος είχε χάσει το χέρι του σε ένα ατύχημα με ένα κυκλικό πριόνι πριν από 15 χρόνια. Αν και είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση χεριού από πτωματικό δότη, τελικά, και με τη θέλησή του, το αφαίρεσε μετά από λίγα χρόνια, καθώς, όπως έλεγε, «νιώθω ότι κουβαλάω το χέρι ενός νεκρού, χωρίς την παραμικρή αίσθηση από αυτό». Και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είχε αποκτήσει και πάλι αρτιμέλεια, έστω και προσωρινά, εντούτοις, λειτουργικά δεν βοηθήθηκε ποτέ από το ξένο μόσχευμα. Αισθητικά, δε, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καθώς ακόμη και το δέρμα στο μεταμοσχευμένο μέλος είχε εντελώς διαφορετικό χρώμα από το δέρμα του λήπτη.

Από τότε, βέβαια, και μετά από μια σειρά παρόμοιων επεμβάσεων, αρκετά λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με τις νέες χειρουργικές μεθόδους. Η περίπτωση του 51χρονου Βρετανού είναι η πιο πρόσφατη. Ωστόσο, ο κ. Cahill θα χρειαστεί να παίρνει για όλη του τη ζωή φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε ο οργανισμός του να μην απορρίψει το χέρι του δότη. Κάτι που τον καθιστά ευάλωτο σε λοιμώξεις. Παρ΄ όλα αυτά δεν το μετανιώνει, καθώς, όπως λέει μόλις λίγες μέρες μετά τη μεταμόσχευση χεριού, «όταν κοιτάζω ή κινώ τα δάχτυλα του μοσχεύματος, αισθάνομαι σαν να είναι το δικό μου χέρι».

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …