Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Ρομπότ που κάνει…εμετό, «χαρτογραφεί» τη γρίπη. VIDEO

Ρομπότ που κάνει…εμετό, «χαρτογραφεί» τη γρίπη. VIDEO

Ρομπότ που κάνει...εμετό,"χαρτογραφεί" τη γρίπη. VIDEO

Ο Λάρυ, το ρομπότ που κάνει εμετό

 

Σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν οι Βρετανοί επιδημιολόγοι το εύρος της μετάδοσης μολυσματικών σταγονιδίων γρίπης, κατασκεύασαν ένα ρομπότ που…κάνει εμετό. Το ονόμασαν, μάλιστα “Vomiting Larry”, ελπίζοντας να συμπεριφερεί ακριβώς όπως ο άνθρωπος όταν…ξερνάει. Και αυτό ακριβώς αποδείχτηκε ότι συμβαίνει.

Ο στόχος, βέβαια, του πειράματος είναι πολύ πιο σοβαρός απ΄ όσο δείχνει. Το ρομπότ, το οποίο…εκτοξεύει υγρό φθορισμού, θα αξιοποιηθεί για τη χαρτογράφηση της εξάπλωσης σταγονιδίων Νοροϊού (norovirus) που αυτή την εποχή θερίζει Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νοροϊού είναι ότι προκαλεί μεγάλη…ρουκέτα εμετού, ως εκ τούτου εξαπλώνεται σε πολύ μεγαλύτερο εύρος απ΄ ότι συμβαίνει με άλλους ιούς. Επιπλέον, επιφέρει διάρροια που διαρκεί έως και 62 ώρες. Τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται 12 με 48 ώρες μετά την έκθεση στον ιό, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο άτομο μέσω της άμεσης επαφής ή μέσω μολυσμένων τροφίμων ή επιφανειών.

Πώς θα βοηθήσει ο Larry…

Ο Larry αποτελείται από ένα κεφάλι με ανοιχτό στόμα, έναν κύλινδρο στον οισοφάγο του που είναι φορτωμένος με μείγμα νερού, στελεχών νοροϊού και υγρού φθορισμού, καθώς και μια αντλία για την εξαγωγή του υγρού μέσω του στόματος. Όπως ακριβώς, δηλαδή, θα συνέβαινε με έναν άνθρωπο που κάνει εμετό. Με τη διαφορά ότι ο άνθρωπος, όταν κάνει εμετό, δεν εκτοξεύει και υγρό φθορισμού, άρα δεν μπορούν να εντοπιστούν όλα τα μολυσματικά σταγονίδια.

Ρομπότ που κάνει...εμετό,"χαρτογραφεί" τη γρίπη. VIDEO

Ο νοροϊός εξαπλώνεται πολύ πιο μακριά απ΄όσο νομίζαμε

Μετά την…ρίψη της ρουκέτας εμετού από τον Λάρυ, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να μετρήσουν- χάρη στο υγρό φθορισμού- την ποσότητα των σταγονιδίων αλλά και την απόσταση στην οποία αυτά εξαπλώθηκαν. Βρήκαν, λοιπόν, ότι τα σωματίδια μπορούσαν να εξαπλωθούν πάνω από τρία μέτρα και ότι αυτές οι σταγόνες δεν ήταν εύκολα ορατές με τον απλό νοσοκομειακό φωτισμό.

Τι έδειξε το πείραμα με το ρομπότ που κάνει εμετό

Το πείραμα έδειξε ότι ο νοροϊός μπορεί να διαχωριστεί από αυτά τα μικρά σταγονίδια και να επεκταθεί πολύ πιο μακριά από τα τρία μέτρα, προκαλώντας μολύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος άρρωστος με τον ιό κάνει εμετό, η περιοχή που πρέπει να καθαριστεί είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Ο νοροϊός μπορεί να μολύνει πολλά άτομα σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι περνά εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι επίσης ανθεκτικός σε διάφορα προϊόντα καθαρισμού, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό μπάνιων και κουζινών, καθώς και στο απολυμαντικό των χεριών.

Η κατασκευάστρια του “Vomiting Larry”, Catherine Makison-Booth, συνιστά τη χρήση χλωρίνης για τον αποτελεσματικό καθαρισμό από τα μολυσμένα σταγονίδια του εμετού.

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …