Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Ζώντας με τη χρόνια ασθένεια

Ζώντας με τη χρόνια ασθένεια

Όταν μαθαίνετε για πρώτη φορά ότι πάσχετε από μια χρόνια ασθένεια, πέφτει σαν κεραυνός και αφήνει ένα συναίσθημα σοκ.

Χρόνια χαρακτηρίζεται η ασθένεια που είναι μόνιμη ή τα συμπτώματα είναι επαναλαμβανόμενα, μπορεί να προκύψει από ασθένεια ή ατύχημα και απαιτεί μακροχρόνια ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση (διαβήτης, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνος, μια ψυχική διαταραχή κ.α.).

Οι επιπτώσεις μιας χρόνιας αρρώστιας είναι σωματικές όπως συνεχής και έντονος πόνος, σωματικές αλλαγές (μαστεκτομή, παραμόρφωση των άκρων), ψυχολογικές, όπως φόβος, ενοχή, κατάθλιψη, διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, καθώς επίσης και κοινωνικές, όπως δυσκολία ή διακοπή εργασίας με οικονομικές συνέπειες, κλονισμός της ισορροπίας της οικογένειας (των ρόλων), αποξένωση από το φιλικό περιβάλλον.

Η διαδικασία προσαρμογής εξαρτάται από τα συμπτώματα της ασθένειας, την ηλικία, την οικογενειακή στήριξη, τις αντιλήψεις που έχετε για την αρρώστια, τη ζωή και την ανθρώπινη δύναμη. Στην αρχή αυτής της διαδικασίας αρνείστε να το πιστέψετε (κάποιο λάθος έχει γίνει, δεν είναι δυνατόν), ακολουθεί έντονος θυμός (γιατί εγώ;) και πένθος για την απώλεια της υγείας, των σχέδιων που είχατε για το μέλλον (για έρωτα, καριέρα, οικογένεια). Στη συνέχεια αρχίζετε να διαπραγματεύεστε (Αν ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του γιατρού, τότε; – Αν πιστεύω πιο δυνατά στο Θεό, τότε;). Η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα της ματαιοδοξίας της όλης κατάστασης, τίποτα δεν θα ξαναφέρει την υγεία, δεν βλέπετε μέλλον στον ορίζοντα και παραδίνεστε. Λίγο – λίγο και ενώ αρχίζει να προσαρμόζεται η ζωή γύρω από την ασθένεια, αρχίζετε να συνηθίζετε την καθημερινότητα και σιγά – σιγά αποδέχεστε την πραγματικότητα.

Το πιο σημαντικό στο να αντιμετωπίσετε την χρόνια ασθένειά σας είναι να αποκτήσετε τις πρακτικές δεξιότητες και την πνευματική στάση που θα σας δώσουν μια πιο θετική και ρεαλιστική προσέγγισή της. Έτσι λοιπόν:

• Ενημερωθείτε για την ασθένειά σας και πάρτε εσείς την ευθύνη για αυτήν.

• Ζήστε για το σήμερα και μια μέρα τη φορά.

• Προσπαθήστε, όσο αυτό είναι εφικτό, να διατηρήσετε την καθημερινότητά σας γιατί αυτό θα σας δώσει ένα αίσθημα σταθερότητας, προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες και δυνατότητές σας.

• Χειριστείτε τα προβλήματα σαν προκλήσεις που ξεπερνιούνται και περηφανευτείτε για τα επιτεύγματά σας.

• Αποδεχτείτε την ασθένειά σας χωρίς τα ‘Γιατί εγώ;’.

• Φροντίστε τον εαυτό σας, σταματήστε το κάπνισμα, χάστε βάρος, ασκηθείτε, τρώτε υγιεινά.

• Χρησιμοποιήστε όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα και ζητήστε τη βοήθεια των άλλων όταν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε χωρίς ενοχές.

• Μάθετε να διαβάζετε το σώμα σας και τα μηνύματα που σας δίνει κρατώντας σημειώσεις των συμπτωμάτων, συναισθημάτων και δραστηριοτήτων. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το σώμα και την ασθένειά σας καθώς επίσης σας βοηθάει να θυμάστε τι να ρωτήσετε το γιατρό σας.

• Αντιμετωπίστε έγκαιρα την κατάθλιψη (μπορεί να σας αποτρέψει από το να ακολουθήσετε σωστά την ιατροφαρμακευτική σας αγωγή).

• Μιλήστε με συγγενείς και φίλους για τις σκέψεις, τις φοβίες, τα συναισθήματά σας. Ίσως είναι καλύτερα να μιλήσετε σε έναν ειδικό.

• Ζητήστε την παραπομπή σας σε μια Κλινική Χρόνιου Πόνου.

Θυμηθείτε: η ασθένεια δεν σας χαρακτηρίζει. Η αξία σας σαν άνθρωπος δεν μειώθηκε εξαιτίας της. Ένα είναι το σίγουρο, θα ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας που θα σας εκπλήξουν.

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …