Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΣΜΟΣ / Ανακαλύφθηκε κατοικήσιμος πλανήτης ”κοντά” στη Γη

Ανακαλύφθηκε κατοικήσιμος πλανήτης ”κοντά” στη Γη

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός κατοικήσιμου πλανήτη, ενός κόσμου σαν τη Γη, στον Άλφα του Κενταύρου, το πλησιέστερο άστρο μετά τον Ήλιο!

Ποιο συγκεκριμένα. Ο Άλφα του Κενταύρου είναι ένα τριπλό αστρικό σύστημα που απέχει από εμάς μόλις 4,2 έτη φωτός. Με την ταχύτητα του φωτός (300.000 χλμ/δ) φτάνεις εκεί σε 4 χρόνια και λίγους μήνες, μα με διαστημικό λεωφορείο θες κοντά 1.000.000 χρονάκια. Αν ο άνθρωπος δεν αυτοκαταστραφεί, κι αν πάψει να συμπεριφέρεται σαν άχρηστος λυσσασμένος πίθηκος όπως κάνει σήμερα, ο Άλφα του Κενταύρου θα είναι ο πρώτος του αστρικός προορισμός.

Αυτός ο πλανήτης έχει το ίδιο περίπου μέγεθος με τη Γη και βρίσκεται στην λεγόμενη “κατοικήσιμη ζώνη”. Σ’ αυτή τη ζώνη οι πλανήτες έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία για να συντηρήσουν νερό σε υγρή μορφή, κάνοντάς τους δυνατούς υποψήφιους για εύρεση ζωής. Βέβαια, το ότι μπορεί να συντηρήσει νερό σε υγρή μορφή δε σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Κι αν όντως συντηρεί νερό σε υγρή μορφή, αυτό δε σημαίνει ότι έχει ντε και καλά ζωή. Κι αν όντως φιλοξενεί ζωή, αυτό δε σημαίνει ότι έχει και νοημοσύνη. Μα τίποτα δεν αποκλείει να έχει όλα τα παραπάνω! Μπορεί η πρώτη επαφή με εξωγήινο πολιτισμό να γίνει εκεί.

Αυτός ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από ένα απ’ τα 3 αστέρια του Άλφα Κενταύρου, τον Εγγύτατο, και το έτος του αντιστοιχεί σε μόλις 11 μέρες. Ο Εγγύτατος είναι ένας κόκκινος νάνος που περιστρέφεται γύρω απ’ τ’ άλλα 2 αστέρια κάθε 500.000 χρόνια. Η ηλικία του πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου (5.000.000.000 χρόνια), αλλά καίει τα πυρηνικά του καύσιμα τόσο αργά, που η διάρκεια της ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 4.000.000.000.000 χρόνια!

Πηγή: Ηλίας Λουκάς – Οικολόγος-Τεχνολόγος, Ερασιτέχνης Αστρονόμος

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Επίδομα θέρμανσης 2021: Σε πέντε δόσεις η πληρωμή – Τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 – Σε πέντε δόσεις …