Εχει αποδειχτεί οτι αυτή η κακή συνήθεια είναι πιο συχνή στην ηληκία των 2- 3 ετών , με τους ειδικούς να εξηγούν οτι αποτελεί μια ακατέργαστη μορφή επικοινωνίας .
Τι κάνουμε όμως εμείς εαν το παιδάκι μας δαγκώσει ένα άλλο κι εμείς είμαστε μπροστά στο ατυχές περιστατικό ?
Καταρχήν διατηρήστε τη ψυχραιμία σας γιατί ο δικό σας τρόπος αντίδρασης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική του συμπεριφορά .Απομακρύνεται ήρεμα το παιδάκι σας και με αυστηρή αλλά ήρεμη φωνή πείτε «Οχι, μην δαγκώνεις» , ή «όχι, πονάει αυτό που κάνεις» .
Ας δούμε όμως μαζί τι είναι καλό να κάνουμε για να προλάβουμε αυτή τη κακιά συνήθεια :
• Ενθαρύνουμε το παιδί μας να μάθει να χρησιμοποιεί λέξεις (αν ειναι αρκετα μεγάλο για να μπορεί να μιλάει) ως εργαλείο επικοινωνίας ακόμη και αν είναι θυμωμένο ή στενοχωρημένο.
• Ειδικοι λένε οτι ένα ήρεμο και ξεκούραστο παιδί έχει λιγότερες πιθανότητες να δαγκώσει. Γιαυτόπρολάβετε το τυχόν ξέσπασμα που μπορεί να οφείλετε απλά σε υπερβολική κούραση
• Ψάξτε τις αιτίες . Πότε το κάνει και σε ποιους . «Χρησιμοποιεί» τα δοντάκια του σε συνομήλικα παιδάκια ή μόνο σε μικρότερα? Όταν του παίρνουν κάποιο παιχνίδι? Ή όταν νιώθει ότι δεν του δίνουν σημασία?Ετσι θα μπορέσετε να το συζητήσετε μαζί του και να του δώσετε να καταλάβει οτι σαφώς υπάρχουν καλύτερες λύσεις για αυτά που θέλει να πετύχει
• Φροντίστε εσείς να μην δίνετε το κακό παραδείγμα ,Για παράδειγμα όταν παίζετε μαζί του , το δαγκώσετε χαριτωμένα (για αστείο) , είναι φυσικό να το εκλάβει σαν παιχνίδι, και να θελήσει να δοκιμάσει το ίδιο παιχνίδι με ένα άλλο παιδάκι.Αποφύγετε λοιπόν τέτοιου είδους συγχύσεις με το να απαγορεύσετε παντού και πάντα τις δαγκωματιές .
• Τέλος καλό είναι να πάρετε το δάγκωμα στα σοβαρά απο το πρώτο περιστατικό κιόλας. Μην αντιδράσετε με γελάκια ή κωμικό τρόπο τη πρώτη φορά που θα δαγκώσει γιατί τίποτα δεν ενθαρύνει ένα παιδί περισσότερο απαυτό!