Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Τι είναι η Ανακύκλωση ?

Τι είναι η Ανακύκλωση ?

Ο πλανήτης μας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας αλλά όχι και την υπερκατανάλωση, που παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και καταστρέφει το περιβάλλον. Η μείωση την κατανάλωσης αποτελεί λύση για το πρόβλημα αυτό. Όμως υπάρχει και μια άλλη λύση, που αντιμετωπίσει το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο, η ανακύκλωση.
Η ανακύκλωση είναι η επεξεργασία «άχρηστων» υλικών, με σκοπό την δημιουργία νέων προϊόντων. Η ανακύκλωση αποτρέπει τη συνεχή σπατάλη νέων πόρων, μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα. Η ανακύκλωση είναι μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων και είναι το τρίτο συστατικό της Ιεραρχίας των Αποβλήτων (Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση). Τα υλικά που μπορούν να επεξεργαστούν με τη διαδικασία της ανακύκλωσης ονομάζονται «ανακυκλώσιμα» και περιλαμβάνουν γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, σίδηρο, πλαστικό και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Αν και από την προϊστορική περίοδο οι άνθρωποι ανακύκλωναν τα κατάλοιπα τους, η σημερινή της μορφή εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ανακύκλωση χαρτιού ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία το 1921, ενώ τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε και η ανακύκλωση αλουμινίου. Σήμερα εκτός από γυαλί, πλαστικό και χαρτί, είναι εφικτή και η ανακύκλωση σκυροδέματος, μπαταριών, βιοδιασπασμένων αποβλήτων, ηλεκτρονικών συσκευών, μελανιών εκτύπωσης, σιδηρούχων και μη μετάλλων, ξυλείας, αυτοκινήτων και παλαιών πλοίων. Σε κάθε τομέα όμως χρησιμοποιούνται διαφορετικές μεθόδους ανακύκλωσης των υλικών.
Η ανακύκλωση συμβάλει στη προστασία του περιβάλλοντος με δύο τρόπους: Μειώνει την ποσότητα υλικών που καταλήγουν σε χωματερές και την ποσότητα πρώτων υλών που πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή. Υπάρχουν υλικά, όπως το αλουμίνιο, που μπορούν να ανακυκλωθούν συνεχώς, επειδή δεν υφίσταται αλλαγές κατά την ανακύκλωση. Τα υλικά αυτά εξάγονται ποιο αγνά και καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια από αυτήν που απαιτείται για την παραγωγή και την μεταφορά νέων ποσοτήτων πρώτων υλών. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος των βιομηχανιών. Οι ποιο διαδεδομένοι τρόποι διαχείρισης απορριμμάτων, όπως οι χωματερές και η αποτέφρωση, συνήθως είναι ζημιογόνοι για το περιβάλλον. Η ανακύκλωση περιορίζει την ποσότητα των υλικών που πετάγονται στις χωματερές και στους αποτεφρωτήρες, προστατεύοντας το περιβάλλον.
Σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζονται κοινωνίες του μέλλοντος, οι οποίες δεν διαθέτουν πλέον χωματερές και όπου όλα τα απορρίμματα ανακυκλώνονται. Αν και ακούγεται ουτοπικό, είναι εφικτό ένα μέλλον χωρίς σκουπίδια. Στη 1 Ιουνίου 2005 στη Γερμανία έχουν καταργηθεί οι παραδοσιακές χωματερές, αντικαθιστώντας τις με ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στον κόσμο. Αν όλα πάνε καλά, το 2020 όλες πλέον οι χωματερές θα αποτελούν παρελθόν και η Γερμανία θα αξιοποιεί το 100% των απορριμμάτων. Όμως οι κάτοικοι της Γερμανίας δεν αρκούνται μόνο στην ανακύκλωση, αλλά επαναχρησιμοποιούν ότι δεν χρειάζονται. Στο Φράιμπουργκ όσοι πολίτες έχουν πράγματα που δεν τα χρειαζόντουσαν, όπως παλιά έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, τα μεταφέρουν σε ειδικά καταστήματα, όπου πωλούνται σε όσους τα χρειάζονται. Τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου!
Σε πλήρη αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η ανακύκλωση είναι ποιο εύκολη υπόθεση. Ακολουθεί ένας σύντομος κατάλογος που παρουσιάζει διάφορες ιδέες που μπορείτε να εφαρμόζετε.
• Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
• Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
• Αποφεύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
• Επαναχρησιμοποιείται υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;
• Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
• Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε μία πάνινη τσάντα ή μία χάρτινη σακούλα.
• Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγράμματα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασιών, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κλπ).
• Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
• Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
• Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και μη το ρίχνετε στην αποχέτευση.
Αν και η ανακύκλωση έχει πολλά βήματα να κάνει μέχρι να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ήδη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και τον σεβασμό που απαιτεί από τους περιβαλλοντολόγους και τους οικολογικά ευσυνείδητους πολίτες. Όμως αυτό που απαιτείται είναι η δράση των κυβερνήσεων και των πολιτών. Αν συνεχιστεί η σπατάλη των φυσικών πόρων, κάποια μέρα δεν θα έχουμε ούτε τα βασικά. Αν όμως βάλουμε την ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή μας, τότε αυτή η μέρα ίσως και να μην έρθει ποτέ.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: wikipedia.org, greenpeace.org, Εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2006

Κείμενο Ηλίας Λουκάς.

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Ποιήματα ηχούν στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδας

Την Κυριακή 15/4 ο Σύλλογος Φιλολόγων Εύβοιας σε συνεργασία με το Θέατρο Χαλκίδας, υποδέχτηκαν στον …