Γεώργιος Ι. Χαλκιόπουλος
Έχετε την απορία ποια είδη καφέ είναι πιο δημοφιλή; Για να ρίξουμε μία ματιά στην παρακάτω λίστα!
Espresso: Γνωστός και αγαπημένος καφές που έχει κερδίσει πολλούς φανατικούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Καυτό νερό (30ml) διαπερνά με πίεση 7gr αλεσμένου καφέ.
Double Espresso (Doppio): Διπλή δόση espresso σε ένα φλιτζάνι καφέ (60ml)
Ristretto: Παρασκευάζεται, όπως ο espresso, αλλά ο χρόνος εκχύλισης είναι μικρότερος. Είναι περίπου 18-22ml έντονου, σκούρου καφέ με λιγότερη καφεΐνη (50-60%).
Lungo: Είναι το αντίθετο του ristretto. Η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια εκχύλισης έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο ήπιο σε ένταση καφέ με περισσότερη καφεΐνη (80-90%). Οποιοσδήποτε espresso που ξεπερνά τα 30ml, χαρακτηρίζεται lungo. Συνήθως, σερβίρονται 90ml καφέ.
Caffè Americano: Προκύπτει, προσθέτοντας στον espresso καυτό νερό. Σε ένα διπλό espresso (60ml), προσθέστε 90ml καυτού νερού.
Machiatto: Για να φτιάξουμε espresso machiatto (σημαδεμένος-λερωμένος) σε ένα φλιτζάνι espresso, προσθέτουμε μια πολύ μικρή ποσότητα αφρόγαλα.
Cappuccino: Ίσως, ο «εθνικός» μας καφές τα τελευταία χρόνια. Σε ένα μεγάλο φλιτζάνι, παρασκευάζουμε πρώτα ένα διπλό espresso ή έναν espresso lungo και προσθέτουμε 60ml γάλα στον ατμό και 60ml αφρόγαλα. Στο τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα.
Café Latte: Αποτελείται από ένα διπλό espresso και περίπου 300ml γάλα ζεσταμένο στον ατμό χωρίς αφρό.
Mocha: Σε ένα διπλό espresso, προσθέτουμε 60ml ζεστής σοκολάτας και 30ml γάλα ζεσταμένο στον ατμό. Στο τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγη σοκολάτα σε σκόνη. Affogato: Ένα επιδόρπιο με βάση τον καφέ. Σε ένα γυάλινο ποτήρι, προσθέστε μία μπάλα παγωτό βανίλια και ένα μονό ή διπλό espresso.
Espresso Freddo: Ελληνική επινόηση για να αντικαταστήσει τον κλασσικό «φραπέ». Διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ ή στην φραπιέρα. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.
Cappuccino Freddo: Ο καφές αυτός παρασκευάζεται μόνο στην Ελλάδα, όπως και ο espresso freddo. Διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ η στην φραπιέρα. Για την παρασκευή κρύου αφρόγαλου, χτυπάμε στην φραπιέρα κρύο γάλα, μέχρι να σφίξει. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.
Πηγή: coffeetales.gr Φωτογραφία: Πάτρα (οδός Πουκεβίλ), Σεπτέμβριος 2019