Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Τί…σκορ συγκεντρώνετε στον Δείκτη Θνησιμότητας;

Τί…σκορ συγκεντρώνετε στον Δείκτη Θνησιμότητας;

Εάν είστε άνω των 50 ετών και θέλετε να μάθετε τί πιθανότητες θανάτου έχετε για την επόμενη δεκαετία- εξαιρώντας τον παράγοντα «δυστύχημα»- τότε ίσως θα έπρεπε να ρίξετε μια ματιά

με τη βοήθεια του γιατρού σας, στον «Δείκτη Θνησιμότητας» που εκπονήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μία σειρά παραμέτρων όπως το φύλο, η ηλικία, τα προβλήματα υγείας, το βάρος κ.ο.κ. για να καταλήξουν στον Δείκτη Θνησιμότητας. Σπεύδουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι δεν το έκαναν για να εξάψουν την περιέργεια του καθ΄ ενός από εμάς, αλλά για να μπορούν να τον χρησιμοποιούν οι γιατροί ως αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα, να καθορίσουν τις ακριβείς εξετάσεις και θεραπευτικές επιλογές ανά περίπτωση ασθενούς.

Όπως παρατηρεί η ερευνήτρια Dr. Marisa Cruz, από το University of California, «οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα του Δείκτη Θνησιμότητας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να καταλάβουν τα υπέρ και τα κατά ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής αλλά και την αξία κάποιων προληπτικών εξετάσεων, λ.χ. για τον διαβήτη, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας.
Σκορ 26

Κάθε μία από τις παραμέτρους που έβαλαν οι Αμερικανοί γιατροί συνοδεύεται από έναν αριθμό πόντων. Όσο λιγότεροι είναι οι πόντοι που συγκεντρώνουν άτομα άνω των 50 τόσο καλύτερα είναι τα προγνωστικά επιβίωσης για τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Αναλυτικά:

   – Φύλο: οι άνδρες, αυτομάτως, παίρνουν 2 επιβαρρυντικούς βαθμούς.
   – Ηλικία 60-64: άνδρες και γυναίκες παίρνουν 1 βαθμό
   – Ηλικία 70-74: άνδρες και γυναίκες παίρνουν 3 βαθμούς
   – Ηλικία άνω των 80: άνδρες και γυναίκες παίρνουν 7 βαθμούς
   – Τρέχουσα ή παλιά διάγνωση για καρκίνο: 2 βαθμούς
   – Πνευμονική νόσος: 2 βαθμούς
   – Καρδιακή ανεπάρκεια: 2 βαθμούς
   – Κάπνισμα: 2 βαθμούς
   – Δυσκολία αυτοεξυπηρέτησης στο μπάνιο: 2 βαθμούς
   – Δυσκολία διαχείρησης χρημάτων λόγω προβλημάτων μνήμης: 2 βαθμούς
   – Δυσκολία βάδισης για μερικά τετράγωνα: 2 βαθμούς
   – Διαβήτης: 1 βαθμός
   – Δυσκολία μετακίνησης ελαφρών επίπλων: 1 βαθμός
   – Δυσκολία διατήρησης φυσιολογικού βάρους: 1 βαθμός

Όσοι συγκεντρώνουν το χειρότερο σκορ (26 πόντους) στον Δείκτη Θνησιμότητας έχουν 95% πιθανότητες θανάτου εντός 10 ετών και μπορούν να το «πετύχουν» μόνο άντρες ηλικίας άνω των 85 με όλες τις παραπάνω παθήσεις.

Αντίθετα, όσοι συγκεντρώνουν μηδενικό σκορ έχουν μόλις 3% πιθανότητες θνησιμότητας τα επόμενα 10 χρόνια και αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνο γυναίκες νεότερες από 60 ετών, που δεν αντιμετωπίζουν καμία από τις παραπάνω καταστάσεις.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association», προκύπτουν από τα ιατρικά αρχεία 20.000 Αμερικανών άνω των 50 ετών, που έλαβαν μέρος σε έρευνα για τη δημόσια υγεία.

 

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …