Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται μόνιμα ή περιστασιακά, από οδυνηρούς πόνους στον αυχένα, με αντανάκλαση στους ώμους και την ωμοπλάτη, καθώς και έντονο μούδιασμα στα χέρια.
Συμπτώματα τα οποία συνοδεύονται συνήθως και από δυσκολία στην κίνηση της αυχενικής μοίρας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί πάσχοντες υποφέρουν και από βασανιστικούς πονοκεφάλους. Η επιστήμη περιγράφει αυτό το συνδυασμό συμπτωμάτων ως «αυχενικό σύνδρομο», που εμφανίζεται ως συνέπεια τραυματισμών, απότομων κινήσεων και μηχανικών βλαβών που καταστρέφουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους της περιοχής του αυχένα.
Με την καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων καταρρέει πλήρως το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων, οπότε εμφανίζονται οι γνωστές μας δισκοκήλες, με τους χαρακτηριστικούς πόνους στον αυχένα. Η χειρουργική αντιμετώπιση μιας τέτοιας βλάβης ήταν και παραμένει η βασική λύση εκλογής, εντούτοις η εμπειρία από επώδυνα, με μακρά περίοδο ανάρρωσης, ή ακόμη και αποτυχημένα χειρουργεία, αποτρέπει τους περισσότερους ασθενείς από την απόφαση να υποβληθούν σε επέμβαση.
Εναλλακτική λύση, όμως, υπάρχει. Είναι μη χειρουργική, εντελώς αναίμακτη, ανώδυνη, και εξαιρετικά αποτελεσματική. Πρόκειται για την έγχυση ενδοδισκικού gel, το οποίο εγχύεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή της βλάβης, μέσω μιας λεπτής βελόνας και με τοπική αναισθησία, σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 20 λεπτά.
Το γεγονός, επιπλέον, ότι το gel εγχύεται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια, καθώς αποκλείεται το ενδεχόμενο τραυματισμών ή αστοχίας του υλικού. Είναι ενδεικτικό ότι ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο 2 ώρες μετά την έγχυση του gel και να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, απαλλαγμένος από τους πόνους στον αυχένα. Σε πολύ σύντομο, μάλιστα, χρονικό διάστημα (από μισή ώρα έως πέντε εβδομάδες) μετά την έγχυση, επιτυγχάνεται πλήρης αναγέννηση του πηκτοειδούς πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο οποίος επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Ως αποτέλεσμα, σταματά η πίεση που ασκείται στο νεύρο, καθώς και ο εντοπισμένος πόνος στον αυχένα και τα χέρια που χαρακτηρίζει την αυχεναλγία.
Από Ν. Μπενάρδο, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό