Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Μπορεί οι γυναίκες να είναι η απάντηση στη διαφθορά;

Μπορεί οι γυναίκες να είναι η απάντηση στη διαφθορά;

Υπό όρους, η συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού γυναικών στην διακυβέρνηση και στα κέντρα λήψης αποφάσεων μπορεί να είναι λύση για την πάταξη της πολιτικής διαφθοράς.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον.

Οι γυναίκες λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα, αποδοκιμάζουν περισσότερο την πολιτική διαφθορά και είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε τέτοιες πρακτικές αν προέρχονται από χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα που η πολιτική διαφθορά ( η χρήση δηλαδή δημόσιας πολιτικής για ίδιον όφελος) τιμωρείται από τους ψηφοφόρους και τα δικαστήρια.

Οι γυναίκες είναι «δικαιότερο φύλο» αλλά αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες λέει ο συγγραφέας της έρευνας Justin Esarey, αν δηλαδή η διαφθορά είναι μια πάγια συμπεριφορά σε μια διακυβέρνηση δεν θα υπάρξει διαφορά ανάμεσα στα φύλα και την ανοχή τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη .

Στο πρώτο μέρος της μελέτης αξιολογήθηκε η διαφθορά σε εθνικό επίπεδο , χρησιμοποιώντας δεδομένα από τρεις οργανώσεις: Διεθνής Διαφάνεια, Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνής Ομάδα Κρίσεων κινδύνου . Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 157 χώρες μεταξύ του 1998 και του 2007 .

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης αξιολογήθηκε η διαφθορά σε ατομικό επίπεδο σε 68 χώρες, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Παγκόσμια Έρευνα Αξιών ( WVS ) και επιμέρους έρευνες για το πόσο οι άνθρωποι ανέχονται τη διαφθορά σε ατομικό επίπεδο . Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 1999 και 2002 .

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι διαπιστώσεις τους δεν ισχύουν σε διακυβερνήσεις και καθεστώτα όπου η δωροδοκία και η ευνοιοκρατία θεωρούνται «κανόνας» καθώς οι γυναίκες θα θεωρήσουν υποχρέωσή τους να ακολουθήσουν αυτό το status quo του πολιτικού συστήματος που μετέχουν.

Δείτε την έρευνα: http://jee3.web.rice.edu/corruption.pdf

16/9/2013

Αγγελική Ρίζου Google+

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …