Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Μην αγνοείτε την αϋπνία, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο

Μην αγνοείτε την αϋπνία, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο

Μην αγνοείτε την αϋπνία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνουςΗ αϋπνία εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και δεν πρέπει να αγνοείται καταδεικνύει μια νέα βρετανική μελέτη.

Μια εβδομάδα αϋπνίας είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σάρευ, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους που για μία εβδομάδα κοιμόντουσαν για 10 ώρες κάθε βράδυ και τα συνέκριναν με δείγματα από τους ίδιους ανθρώπους που για μια εβδομάδα κοιμόντουσαν για λιγότερο από 6 ώρες.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να μοιάζει ανώδυνη, κι όμως η τροποποίηση των ωρών του ύπνου τροποποιεί την ίδια ώρα περισσότερα από 700 γονίδια του οργανισμού. Κάποια από τα γονίδια άρχισαν να υπερ-λειτουργούν κι άλλα να υπο-λειτουργούν. Επιπλέον η αϋπνία και ο ελλιπής ύπνος επηρέασε τον τρόπο που ανανεώνονταν τα κύτταρα του οργανισμού και η συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ήταν γνωστό ότι ο ελλιπής ύπνος και η αϋπνία καταστρέφει την υγεία και συνδέεται με καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία και μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία τώρα εντόπισαν και τον τρόπο με τον οποίο φθείρει την λειτουργία του οργανισμού.

“Εάν δεν είναι δυνατή η ανανέωση των κυττάρων μας, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε εκφυλιστικές νόσους” δηλώνει ο καθηγητής Κόλιν Σμιθ, επικεφαλής της έρευνας και συμπληρώνει “Ξεκάθαρα ο ύπνος είναι καθοριστικός στην ανανέωση του οργανισμού και την διατήρηση της καλής του λειτουργίας, η ανεπάρκεια ύπνου προκαλεί τέτοια ζημιά που μπορεί να οδηγήσει σε ασθενή υγεία”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

 

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …