Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Ιώσεις και “παλαιές” πνευμονίες φούντωσαν τις βρογχεκτασίες

Ιώσεις και “παλαιές” πνευμονίες φούντωσαν τις βρογχεκτασίες

 

 

 

βρογχεκτασία

 Αυξημένα περιστατικά βρογχεκτασίας παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στα πνευμονολογικά τμήματα των νοσοκομείων.

Οι πνευμονολόγοι το αποδίδουν κυρίως σε παλαιότερες  πνευμονίες που υποτροπιάζουν και, φυσικά, στην κυκλοφορία παθογόνων οργανισμών, κυρίως στελεχών της γρίπης. Εφιστούν, δε, την προσοχή για τα ύποπτα συμπτώματα που συνήθως είναι τα βλεννώδη πτύελα, η δύσπνοια και η αιμόπτυση.

Ορισμός- Αίτια

Η βρογχεκτασία είναι η διάχυτη ή εστιακή διάταση και καταστροφή των μεγαλύτερων βρόγχων. Η διάχυτη βρογχεκτασία οφείλεται συνήθως σε ανοσοανεπάρκεια, κυστική ίνωση, γενετικές ή ανατομικές βλάβες των ανώτερων αεραγωγών, εκτεταμένες λοιμώξεις. Η εστιακή βρογχεκτασία μπορεί να οφείλεται σε παραμελημένες πνευμονίες ή σε απόφραξη των βρόγχων π.χ. από ογκους της περιοχής.

Συμπτώματα της βρογχεκτασίας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνιο βήχα, βλεννώδη πτύελα, δύσπνοια, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις λόγω ανεπάρκειας των μηχανισμών κάθαρσης και τοπικής ανοσίας των αεραγωγών, αιμόπτυση.

 Διάγνωση της βρογχεκτασίας

βρογχεκτασίαΗ διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό, την ακτινολογική εικόνα, τη βρογχοσκόπηση, τις λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων, το μικροβιολογικό έλεγχο σε περιπτώσεις πιθανής λοίμωξης, καθώς και με εξειδικευμένες δοκιμασίες για ανίχνευση πιθανής ανοσολογικής, γενετικής ή άλλης (π.χ. ξένο σώμα) αιτίας της νόσου.

Θεραπεία της βρογχεκτασίας

Η θεραπεία της βρογχεκτασίας περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης (π.χ. εμβολιασμό έναντι κοινών παθογόνων, όπως ο πνευμονιόκοκκος και οι ιοί της γρίπης), μέτρα που διευκολύνουν την απόχρεμψη και την αυτοκάθαρση των πνευμόνων, αντιβιοτικά, συμπτωματική θεραπεία των εξάρσεων της νόσου, αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης, και σπάνια χειρουργικούς χειρισμούς.

 

Λεωνίδας Καλλιδώνης Google+

 

 

 

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …