Η διαβίωση σε συνθήκες παρατεταμένης φτώχειας δεν αλλοιώνει μόνο τη διάθεσή μας αλλά μειώνει και τη δύναμη του εγκεφάλου μας.
Τα ευρήματα μιας νέας διεθνούς μελέτης είναι αποκαλυπτικά. Η ένταση πνεύματος, η οξυδέρκεια, κοινώς αυτό που αποκαλούμε εξυπνάδα μπορεί να μειωθεί μέχρι και 13 μονάδες στο δείκτη I.Q. εξαιτίας των συνθηκών φτώχειας.
Ερευνητές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Πρίνστον, πολλών ακόμη πανεπιστημίων της Αμερικής, του Καναδά και του Warwick στη Μεγάλη Βρετανία διεξήγαγαν μια σειρά από πειράματα για να καταλήξουν ότι, οι πιεστικές οικονομικές σκοτούρες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις νοητικές επιδόσεις των ανθρώπων, καθώς όπως υποστηρίζουν οι φτωχοί διοχετεύουν όλη την πνευματική τους ενέργεια στην επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης αφήνοντας στο περιθώριο άλλους τομείς της ζωής.
Αυτό έχει σαν συνέπεια να διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος, η μειωμένη πνευματική ενέργεια οδηγεί σε λάθη κινήσεων και αποφάσεων που οδηγούν σε περαιτέρω οικονομικά προβλήματα και διατήρηση της κατάστασης φτώχειας.
Στα πειράματά τους χρησιμοποίησαν δεκάδες ανθρώπους σ’ ένα εμπορικό κέντρο του New Jersey με χαμηλά ή μεσαία μηνιαία εισοδήματα και αγρότες ζαχαροκάλαμου από την Ινδία που πληρώνονται μια φορά το χρόνο μετά την πώληση της σοδειάς.
Όταν στο New Jersey κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο πρόβλημα όπως μια ακριβή επισκευή αυτοκινήτου οι επιδόσεις τους στα τεστ δείκτη νοημοσύνης έπεσαν, είναι σαν το οικονομικό πρόβλημα που πρέπει να λύσεις να σου μπλοκάρει τον εγκέφαλο, σαν να πέρασες μια νύχτα χωρίς καθόλου ύπνο.
Στην Ινδία τα αποτελέσματα ήταν πιο ξεκάθαρα καθώς η σύγκριση του I.Q. των ανθρώπων του δείγματος τον μήνα αμέσως μετά την πληρωμή – όταν δηλαδή είχαν άφθονα χρήματα – με τον μήνα πριν την πληρωμή – όταν δεν είχαν σχεδόν καθόλου χρήματα – αποκάλυψε μια κάθετη πτώση στο I.Q. των ίδιων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι φτωχοί δεν είναι λιγότερο έξυπνοι άρα έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αλλάξουν κατάσταση ζωής, αντίθετα είναι η ίδια η φτώχεια που τους κλέβει το I.Q. και άρα τους κρατά ομήρους στην ίδια οικονομικά πιεσμένη καθημερινή διαβίωση. Αδιέξοδο δε νομίζετε;
30/08/2013