Σηκώστε ένα ποτήρι από το αγαπημένο σας ποτό και πιείτε στην υγειά των Ελβετών ερευνητών, οι οποίοι προσφέρουν επιστημονικές αποδείξεις για αυτό που όλοι μας σίγουρα υποπτευόμασταν και πιθανότητα ελπίζαμε: Η μπύρα μας κάνει πιο φιλικούς, χαρούμενους – ίσως και σέξι – μειώνοντας τις αναστολές μας.
«Ανακαλύψαμε ότι με ένα ποτήρι μπύρα οι άνθρωποι διακρίνουν γρηγορότερα τα χαρούμενα πρόσωπα, ενώ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Matthias Liechti, διευθυντής της έρευνας ψυχοφαρμακολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας, στην Ελβετία. Με άλλα λόγια, η μπύρα κάνει πιο κοινωνικούς και συμπονετικούς τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα όχι και τόσο απογοητευτικά συμπεράσματα μετά από μελέτη 30 ανδρών και 30 γυναίκών. Οι μισοί κλήθηκαν να πιούν αρκετή μπύρα για να αυξήσουν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους κατά περίπου 0,4 γραμμάρια ανά λίτρο. Οι υπόλοιποι απήχαν από το αλκοόλ. Πριν και μετά το πείραμα, στις δύο ομάδες ζητήθηκε να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ενός προσώπου, καθώς επίσης δοκιμάστηκε και η ενσυναίσθηση τους και η σεξουαλική τους διέγερση. Οι δύο ομάδες στη συνέχεια άλλαξαν ρόλους και επανέλαβαν το πείραμα.
Το αποτέλεσμα: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πρόθυμοι να κοινωνικοποιηθούν μετά από ένα ή δύο ποτά. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις γυναίκες που είχαν περισσότερες κοινωνικές αναστολές. Η μπύρα έκανε επίσης ορισμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, να παρατηρήσουν εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, οι οποίες όμως δεν τις ενεργοποίησαν σεξουαλικά.
«Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς επιβεβαιώνει την κοινή παραδοχή ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους, πιο κοινωνικούς και με λιγότερες αναστολές, όταν πρόκειται για τη σεξουαλική εμπλοκή», αναφέρει ο Dr. Wim van den Brink, πρώην επικεφαλής της Επιτροπήςτου Προγράμματος ECNP. Ωστόσο, επισήμανε ότι τα συναισθήματα των ανθρώπων μπορεί να μην αντανακλούν την πραγματική συμπεριφορά τους, όταν αυτοί βρίσκονται υπό την επήρεια του αλκοόλ.