Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Η δίαιτα της Σαρακοστής

Η δίαιτα της Σαρακοστής

Η δίαιτα της ΣαρακοστήςΗ Σαρακοστή που μόλις ξεκίνησε είναι η καλύτερη αφορμή για μια αλλαγή στην διατροφή που μπορεί να έχει είτε τη μορφή αποτοξίνωσης είτε τη μορφή δίαιτας.

 

Το όριο των σαράντα ημερών άλλωστε βοηθά στην τήρηση των διατροφικών κανόνων που εσείς θα ορίσετε.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα οφέλη της παραδοσιακής νηστείας της Σαρακοστής που ο καθένας μπορεί μετά να προσαρμόσει στις προτιμήσεις του.

Η δίαιτα της Σαρακοστής είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα άρα σε βιταμίνες A, C, E, φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Από την άλλη αν νηστεύετε «γλιτώνετε» τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά.

Η δίαιτα της Σαρακοστής περιλαμβάνει όσπρια που μας χαρίζουν σύνθετους υδατάνθρακες και αν συνδυαστούν με δημητριακά όπως το ρύζι ή το ψωμί μας δίνουν και τις απαραίτητες πρωτεϊνες και χωρίς το κακό λίπος. Επιπλέον μια διατροφή με προσθήκη μόνο ελαιόλαδου μας κρατά μακριά από την κακή χοληστερόλη.

Η δίαιτα της ΣαρακοστήςΗ δίαιτα της Σαρακοστής είναι μια φυσική ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και επιπλέον:

– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

– Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.

– Προστατεύει από την οστεοπόρωση.

– Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

 
Τρόφιμα για τη δίαιτα της Σαρακοστής

 
1. Ταραμάς

Η δίαιτα της ΣαρακοστήςO ταραμάς τρώγεται κατά κανόνα ως ταραμοσαλάτα. Είναι πλούσιος σε φώσφορο, κάλιο και νάτριο, ειδικά εξαιτίας του τελευταίου καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση από όσους έχουν πρόβλημα υπέρτασης. O άσπρος ταραμάς είναι ανώτερης ποιότητας, επειδή το ροζ χρώμα είναι προϊόν πρόσθετων τεχνητών χρωστικών ουσιών. Θερμίδες: 100 γρ. ταραμά δίνουν 400 θερμίδες.

2. Μαυρομάτικα φασόλια

Η δίαιτα της ΣαρακοστήςΤα μαυρομάτικα φασόλια αποτελούν μια ιδανική επιλογή για τη δίαιτα της Σαρακοστής καθώς μόλις μια μερίδα μαυρομάτικα μας χαρίζει τόσες πρωτεϊνες όσες και μισή μπριζόλα. Τα μαυρομάτικα φασόλια μας χαρίζουν θειαμίνη, τη βιταμίνη Β1 δηλαδή, που συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Τα 200 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μας δίνουν περίπου 250 θερμίδες.

 
3. Καλαμάρια

Η δίαιτα της ΣαρακοστήςΤο καλαμάρια είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, καθώς και διάφορων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του προστάτη). Τα καλαμάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, που είναι υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, και το σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων. Είναι επίσης, εξαιρετική πηγή σεληνίου (100 γρ. καλαμαριού καλύπτουν το 64% των καθημερινών μας αναγκών σε σελήνιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας). Προσοχή όμως, δεν χρειάζεται να τηγανίσετε τα καλαμαράκια σας, μπορείτε να τα ψήσετε ή να τα κάνετε στην κατσαρόλα για να αποφύγετε επιπλέον λιπαρά. Τα 100 γρ. ψητού καλαμαριού μας δίνουν 90 θερμίδες.

 
4. Γαρίδες

Oι γαρίδες μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στη δίαιτα της Σαρακοστής. Μία μέτρια ποσότητα, 100 γρ. μπορεί να καλύψει το 47% των καθημερινών μας αναγκών σε πρωτεΐνες και να μας δώσει ένα μόνο γραμμάριο λίπους και μάλιστα πολυακόρεστου, δηλαδή τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά για τον οργανισμό. Επιπλέον είναι επίσης καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και σιδήρου, όπως και ασβεστίου, βιταμίνης B και ψευδαργύρου που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα 100 γρ. βρασμένες γαρίδες μας δίνουν 150 θερμίδες.

 
5. Σουπιές

Περίπου 100 γρ. βρασμένης σουπιάς μπορεί να καλύψει μέχρι και 55% των αναγκών μας σε πρωτεΐνες, μας δίνει άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και του δέρματός μας. Oι σουπιές είναι επίσης πλούσιες σε νάτριο. Οι σουπιές είναι επίσης πλούσια πηγή αμινοξέων, ψευδαργύρου, βιταμινών B, A, C, φυλλικού οξέως και σιδήρου. Τα 100 γρ. βρασμένης σουπιάς μας δίνουν 145 θερμίδες.

 
6. Χταπόδι

Το χταπόδι είναι το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη και μας χαρίζει όλα τα οφέλη των υπολοίπων. Τα 100 γρ. βρασμένου χταποδιού μας δίνουν 210 θερμίδες.

 
7. Χαλβάς

η δίαιτα της ΣαρακοστήςΟ χαλβάς μπορεί να είναι συνδεδεμένος με τη Σαρακοστή, χρειάζεται όμως προσοχή καθώς μας «φορτώνει» με πολλές θερμίδες. Είναι πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων χωρίς χοληστερίνη αλλά μια μικρή φέτα 50 γρ. μπορεί να μας δώσει και 300 θερμίδες. Αν μάλιστα είναι εμπλουτισμένος με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς τότε οι θερμίδες απογειώνονται.

Αν θέλετε λοιπόν να συνδυάσετε την νηστεία της Σαρακοστής με δίαιτα, αντικαταστήστε το κρέας και τα παράγωγά του με θαλασσινά και όσπρια, κάντε βασική σας τροφή όλων των ειδών τα λαχανικά και τα φρούτα και απολαύσετε το την Άνοιξη και το Πάσχα ανανεωμένοι. Αρκεί βέβαια να τηρήσετε και την αρχή της εγκράτειας στις ποσότητες που καταναλώνετε.

Προσοχή βέβαια χρειάζονται όσοι έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας καθώς για κάθε αντικατάσταση βασικών προϊόντων διατροφής θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή διατροφολόγο.

 

  

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …