Η απόφαση να λήξει μια σχέση δεν είναι εύκολη. Ο πόνος του διαζυγίου/χωρισμού μπορεί να είναι βαθύς και έντονος και σηματοδοτείται από την απώλεια της σχέσης.
Yπάρχουν πολλές απώλειες που προκύπτουν όταν η σχέση τελειώνει: η απώλεια του να είσαι μέλος μιας οικογένειας, η απώλεια μελλοντικών σχεδίων και στόχων σαν ζευγάρι, η απώλεια του ρόλου σαν σύζυγος, η απώλεια της κοινωνικής θέσης του να είσαι ζευγάρι, η απώλεια της σχέσης με τα παιδιά.
Αντιλαμβανόμενοι ότι η σχέση σας έχει τελειώσει μπορεί να σας αφήσει σε μια κατάσταση σοκ. Αν είστε εσείς που φύγατε μπορεί να έχετε ενοχές. Αν πάλι είστε αυτοί που μείνατε μπορεί να αισθάνεστε αποτυχία, απόρριψη ή εγκατάλειψη. Θα περάσετε από πολλά στάδια συναισθηματικής αναταραχής όπως:
Άρνηση, αρνείστε να δεχτείτε ότι αυτό συμβαίνει, κρύβετε πράγματα από συγγενείς και φίλους – αποκόβεστε από τους άλλους, δεν αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα.
Αισθάνεστε Θυμό και αντιδράτε υπερβολικά, συχνά φέρεστε παράλογα, αισθάνεστε ότι είστε εκτός ελέγχου, νευριάζετε εύκολα και είστε επιθετικοί, κάτι που δυσκολεύει την επικοινωνία με τον/την πρώην σύντροφό σας. Μερικές φορές η διαμάχη μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος που μπορείτε να συνδεθείτε μαζί του/της.
Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεστε ότι μπορεί να έχετε μια δεύτερη ευκαιρία αν αυτός/αυτή: αλλάξει, ήξερε πόσο πολύ ενδιαφέρεστε ή τι μπορείτε να κάνετε για την οικογένεια. Σιγά σιγά, αρχίζετε να βλέπετε ότι η σχέση σας όντως έχει τελειώσει και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε. Τότε βιώνετε τα συμπτώματα της Κατάθλιψης που εκφράζεται σαν βαθειά θλίψη, κλαίτε ανεξέλεγκτα, δεν έχετε ενδιαφέρον για τίποτα, αισθάνεστε ότι έχετε ένα πνευματικό σύννεφο και δεν μπορείτε να σκεφτείτε λογικά ούτε να πάρετε σωστές αποφάσεις, δεν κοιμάστε καλά, αισθάνεστε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια, και είστε αποκομένοι από τους άλλους.
Τέλος, στο στάδιο της Αποδοχής τα συναισθήματά σας γίνονται πιο ισορροπημένα, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα καλά και τα άσχημα κομμάτια της σχέσης σας, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα έντονα συναισθήματά σας, έχετε ελπίδα για το μέλλον.
Πως Να Φροντίσετε Τον Εαυτό Σας
Τα συναισθήματα που βιώνετε, έντονα ή όχι, είναι όλα μέρος του διαζυγίου/χωρισμού. Έχετε δικαίωμα στα συναισθήματά σας, όμως ο τρόπος που τα διαχειρίζεστε θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε με αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό. Αναρωτηθείτε: ‘Αν είμαι σωματικά και ψυχολογικά εξαντλημένος πως θα μπορέσω να φροντίσω τα παιδιά μου;’
• Κάντε πράγματα μόνο για σας – φροντίστε τον ευατό σας, δείτε φίλους, διαβάστε, βρείτε χρόνο για σας, κτλ.
• Να τρώτε και να κοιμάστε κανονικά και να ασκείστε. Διοχετεύστε την ένταση σε φυσική άσκηση.
• Προσπαθήστε να μετριάσετε τη συναισθηματική σας ενέργεια στη διαμάχη.
• Αποκτήστε ένα σύστημα στήριξης – εκφράστε τα συναισθήματά σας μιλώντας σε φίλους/συγγενείς, σε κάποιον ειδικό ή να πάτε σε διαμεσολάβηση.
• Διεκδικητικότητα – μάθετε να θέτετε τα όρια σας.
• Ξαναβρείτε την ταυτότητά σας, ‘Ποιός είμαι τώρα που δεν είμαι σε σχέση; Aναθεωρίστε τη ζωή σας γενικά.