Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Γελάστε, με την καρδιά σας! Το χιούμορ ως πηγή υγείας.

Γελάστε, με την καρδιά σας! Το χιούμορ ως πηγή υγείας.

Η καρδιά σου χτυπάει γρήγορα και προσπαθείς να πάρεις ανάσα. Το σώμα σου τυλίγεται και δεν μπορείς να μιλήσεις. Παρ’όλα αυτά αισθάνεσαι καλά – αντί να ‘κατουριέσαι από φόβο, κατουριέσαι από τα γέλια’.

 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα χαρακτηριστικά του χιούμορ και του γέλιου καθώς επίσης και ο τρόπος έκφρασής τους είναι αναγνωρίσημα σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Επιπλέον, οι αστείοι άνθρωποι μας δίνουν την εντύπωση ότι είναι πιο ενδιαφέροντες, φιλικοί και έξυπνοι. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το χιούμορ είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του συντρόφου αφού οι γυναίκες προτιμούν έναν άντρα με χιούμορ και οι άντρες καμαρώνουν γι’ αυτό τους το χάρισμα. Τελευταία, πολλές έρευνες επιδιώκουν να αποδείξουν (με θετικά αποτελέσματα) κατά πόσο η αίσθηση του χιούμορ επηρεάζεται από την προσωπικότητά μας.

Το χιούμορ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη ψυχική και σωματική μας υγεία καθώς επίσης και την κοινωνική μας ζωή. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, απελευθερώνει τις ενδορφίνες (μεταδιαβιβαστές που ενισχύουν την αίσθηση της ευημερίας και μαλακώνουν τον πόνο), προστατεύει την καρδιά από τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, χαλαρώνει τους μυς και το σώμα καθώς επίσης μειώνει τις ορμόνες του άγχους.

Τα ψυχολογικά οφέλη του γέλιου είναι η μείωση της ανησυχίας, του φόβου και των συμπτώματων της κατάθλιψης, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της μνήμης, καθώς και βελτίωση της διάθεσης. Τα κοινωνικά οφέλη του γέλιου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μας αφού βασίζεται στην κατανόηση της άποψης των άλλων, καθώς και η ενίσχύση της ομαδικής δουλειάς και της ομαδικότητας γενικότερα. Επίσης, μας κάνει ελκυστικούς και βοηθάει στην εξομάλυνση των συγκρούσεων.

Το χιούμορ μας βοηθάει να είμαστε θετικοί και να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία τις δύσκολες καταστάσεις, τις απογοητεύσεις και την απώλεια. Για αυτόν, λοιπόν, το λόγο είναι σημαντικό να προσπαθούμε να φέρουμε πιο πολύ χιούμορ και γέλιο στη ζωή μας. Καταλαβαίνω ότι ούτε όλες οι περιστάσεις είναι για γέλια, αλλά ούτε όλες είναι εντελώς καταστροφικές. Για αυτό λοιπόν:

• Μάθετε να εκτιμάτε όλα όσα έχετε.

• Βάλτε χιούμορ στις συζητήσεις σας.

• Βρείτε χρόνο για διασκεδαστικές δραστηριότητες (σινεμά, μπόουλινγκ, καραόκε, έξοδο με αστείους φίλους).

• Προσπαθήστε να γίνετε πιο αυθόρμητοι και απελευθερωθείτε από τις άμυνές σας, εκφράστε τα αληθινά σας συναισθήματα.

• Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Αναρωτηθείτε: Είναι το πρόβλημα τόσο σημαντικό για να στεναχωρηθώ και να στεναχωρήσω τους άλλους; Είναι αλήθεια τόσο άσχημα τα πράγματα; Είναι η κατάσταση μη αναστρέψιμη; Είναι πραγματικά δικό μου το πρόβλημα;

Θυμηθείτε: Το χιούμορ είναι πηγή υγείας και είναι μεταδοτικό!

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …