Ένας «γνώριμος ξένος» στις 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα επιστημονική διάλεξη στα πλαίσια του 3ου bio Mechanical festival στον πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος.
Μια εξίσου με την περσινή, ενδιαφέρουσα επιστημονική διάλεξη πραγματοποίησε στις 11 Ιουλίου ο Κουμιώτης Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Αντωνίου στον Πολιτιστικό χώρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας με θέμα «Χρόνος: Eνας γνώριμος ξένος». Ο ομιλητής, ακολουθώντας την διαλεκτική μέθοδο, δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό πάνω στο θέμα, απαντώντας με την άνεση που τον διακρίνει.
«Το γήινο εργαστήριο αποδεικνύεται πολλές φορές πολύ μικρό για να αποδώσει την ευρύτητα των φυσικών ή γενικότερα των συμπαντικών νόμων. Αυτό σημαίνει ότι εδώ στη Γη μπορούμε να αντιληφθούμε και να βιώσουμε μόνο ελαχιστότατες εκδηλώσεις αυτών των νόμων.Κάπου εκεί ψηλά όμως, στον κόσμο των αστέρων, των αστρικών σμηνών, των γαλαξιών και των γαλαξιακών ομάδων, υπάρχει ένα άλλο εργαστήριο. Το εργαστήριο του Σύμπαντος. «Αφουγκραζόμενοι» την ακτινοβολία των μακρινών αυτών αντικειμένων, της μεσοαστρικής και της μεσογαλαξιακής ύλης ανακαλύπτουμε και αντιλαμβανόμαστε ένα ευρύτερο σύνολο συμπαντικών νόμων και καταστάσεων που αδυνατούμε πλήρως να δημιουργήσουμε εδώ στη Γη.
Εξαιρετικά ακραίες μορφές της ύλης, υπέρπυκνες καταστάσεις, απίστευτες θερμοκρασίες, μαθηματικές και χωροχρονικές ιδιομορφίες συνιστούν ένα άκρως ενδιαφέρον και αξιοπρόσεκτο συμπαντικό σκηνικό. Και μέσα σ’ αυτό το συμπαντικό σκηνικό ο χρόνος, ένας «γνώριμος» συνοδός μας. «Γνώριμος», αλλά ταυτόχρονα ένας «ξένος», ένας πολύ ιδιαίτερος συνοδός μας. Εφοδιασμένος με ένα «βέλος» που να σημαδεύει την καρδιά του Σύμπαντος και να το οδηγεί στο θάνατο. Εντούτοις όμως αυτό το καταδικασμένο σε θάνατο Σύμπαν, αντί να ακολουθήσει την υποχρεωτική κατεύθυνση του χρονικού αυτού «βέλους» που το οδηγεί στην ακαρπία και στην απελπισία, «μπόρεσε», σε πολλές περιπτώσεις, να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, μια άλλη πορεία. Μια πορεία που οδηγεί στη δημιουργία και στην ελπίδα. Στο «βέλος» της απελπισίας, μπόρεσε να αντιτάξει ένα «βέλος» ελπίδας. Έτσι, το κενό και την ακαρπία τα αντικατέστησε με την υπέροχη κοσμική αρχιτεκτονική του. Και σε αυτό το εξαίσιο οικοδόμημα βρήκε έδαφος η ανθρώπινη ύπαρξη, βρήκε έδαφος η ζωή» τόνισε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του κερδίζοντας για άλλη μια φορά τους ακροατές του Bio mechanical Festival.O Αντώνης Αντωνίου σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά και στην Αστροφυσική στη Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήκει στο ερευνητικό τμήμα Αστρικής Φασματοσκοπίας του Τομέα Αστροφυσικής – Αστρονομίας- Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με εντεταλμένο ερευνητικό αντικείμενο τους θερμούς αστέρες εκπομπής. Παράλληλα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας. Έχει διδάξει, επίσης, ως επισκέπτης διδάσκων, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Περισσότερες από 80 επιστημονικές εργασίες (Δεκέμβριος 2018) του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ημερίδες επιστημονικού και ευρύτερου πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και σειρά εκπομπών-συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.