Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | EVENTS / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΧΑΛΚΙΔΑ / 35 Χρόνια Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

35 Χρόνια Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

35 Χρόνια Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας
Αναφορά στις προσπάθειες της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών για την διάσωση από την καταστροφή των Χριστιανικών Μνημείων. Προβολή των Μνημείων.
Ομιλιτής ο πρόεδρος Ευβοϊκών Σπουδών, αρχαιολόγος, Χαράλαμπος Φαράτος

12 Νοεμβρίου 2017 στις 11.00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου της Αντιπεριφέρειας Ευβοίας (Λεωφ.Χαϊνά 93)

Με την ευκαιρία της 3ης εκδήλωσης εορτασμού των 35 χρόνων του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδος την Κυριακή 12/11/2017 και ώρα 11.00 πμ στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,Χαϊνά 93-Χαλκίδα, όπου πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, αρχαιολόγος Χαράλαμπος Φαράντος θα αναφερθεί στην προσπάθεια της Εταιρείας για την διάσωση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κρίνουμε σκόπιμο να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Από το έτος 1935 που ιδρύθηκε η ΕΕΣ, ξεκίνησε και η έκδοση του Αρχείου Ευβοϊκών Μελετών (ΑΕΜ 1935εκ.) που δημοσιεύει και προβάλλει μέσα από τους τόμους του, εμπεριστατωμένες και πρωτότυπες μελέτες των ως άνω μνημείων με στόχο την ανάδειξη και προστασία τους.

Παράλληλα, με συχνές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, καταγγέλει την απαξίωση και εγκατάλειψη των μνημείων στην τύχη τους, τις περισσότερες φορές σε “ώτα μη ακουώντων”.
Συχνά παρατηρούνται καταστροφικές παρεμβάσεις από αναρμόδιους φορείς, φθορά και αποσάθρωση λόγω διάβρωσης από την υγρασία εξαιρετικών τοιχογραφιών, χωρίς να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες για την συντήρησή τους.

Ειδικότερα, για την περιοχή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ευτυχής ιστορική συγκυρία “προίκισε” τον τόπο μας με 58 (πενήντα οχτώ) Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία, εκ των οποίων 45 είναι ναοί και καθολικά μονών -κυρίως σταυρεοίστεγοι- και 13 πύργοι και κάστρα που δημιουργήθηκαν κατά την εποχή της Ενετοκρατίας (Υστεροβυζαντινή).

Η μεγάλη αυτή πυκνότητα των μνημείων στην περιοχή αυτή της κεντρικής Ευβοίας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, προσδίδει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον Τόπο μας που μπορεί, αν αξιοποιηθεί καταλλήλως να επιφέρει απολλαπλά αναπτυξιακα οφέλη, αρκεί βεβαίως να γίνει πριν καταστραφούν τελείως.

Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι κατά μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο του 13ου και 14ου αιώνα, κτίστηκαν στην Εύβοια και διακοσμήθηκαν με τοιχογραφίες “αφθάστου ωραιότητας και υψίστης τέχνης”, έντεκα μοναδικές εκκλησίες (7 σταυρεπίστεγες και 4 καμαροσκεπαστές)εκ των οπο’ιων οι δέκα (!) βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, στην νοητή που ξεκινάει από το Αλιβέρι και φθάνει ως την Κύμη!

Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της ΕΕΣ κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας (2014-2017), μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, έχει καταγράψει τα ανωτέρω 58 μνημεία, μετά από σχετική έρευνα, φωτογραφήσει και προσδιορίσει την ακριβή τους θέση στο χάρτι της Εύβοιας με την λήψη και καταγραφή των συντεταγμένων τους.

Στόχος αυτού του προγράμματος, επικείμενη έκδοση ενός πολύπτυχου φυλλαδίου με ενημερωτικό χάρτη και πληροφορίες, που θα διατειεί για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους στο μεγάλο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μέγα ζητούμενο βέβαια, να σταματήσει η απαξίωση και εγκαταλειψη των ανωτέρω μνημείων στην τύχη τους γιατί όπως διαπιστώσαμε οι καταστροφικές παραμβάσεις σε πολλά και οι φθορές είναι μη αναστρέψιμες.

Για το ΔΣ

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2021-22, Β΄ΟΜΙΛΟΥ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, σε συνεργασία με το ΔΟΑΠΠΕΧ, διοργανώνει τη διεξαγωγή αγώνων του Β …