Τα “βαγόνια” της καλλιτεχνικής ευαισθησίας – της ανθρωπιστικής σύμπραξης και του Χριστουγεννιάτικου ονείρου σταμάτησαν στο σταθμό ΟΣΕ της Χαλκίδας.
Για δεύτερη φορά μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, ζωντάνεψε, φωταγωγήθηκε, αναγεννήθηκε από το μακρινό του παρελθόν το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Χαλκίδας. Εμπνευστής αυτής της αναγέννησης ήταν το Θέατρο Χαλκίδας από κοινού με τα μέλη και τους καλλιτεχνικούς του συνταξιδευτές στο δημιουργικό και χωρίς τέλος ταξίδι του, από την αρχή που συστήθηκε μέχρι σήμερα. Με τους ακούραστους και ευφάνταστους εθελοντές του που αψηφώντας το κρύο και τις αμέτρητες ώρες προετοιμασίας, έδωσαν το εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων τους. Η φετινή διοργάνωση με την υποστήριξη της Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ και του ΟΛΝΕ, ξετύλιξε όλο το φάσμα της γιορτινής της διάθεσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Χαλκίδας, με συμπαραστάτες συλλόγους – φορείς της πόλης. Η Ομάδα της Παραμυθότουρτας με τις “Ιστορίες των Καλικατζάρων”, τα παραδοσιακά κάλαντα του Πολιτιστικού Συλλογου Δοκού, οι “Ιστορίες του δωδεκαήμερου” από τον Σύλλογο “Σιδερίτης”, η θεατρική παράσταση “Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη” από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αρτάκης, κατέκτησαν μια αντάξια της φήμης τους θέση, δίπλα στον Σύλλογο “Ανθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός” και στο Θέατρο Χαλκίδας. Πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων σοκολάτας στο χώρο της αποβάθρας, επικράτησε για ένα ολόκληρο πεντάωρο χωρίς “στάσεις” και ανάσες. Οι μύθοι έπλεξαν πολύχρωμες εικόνες, κοστούμια και μουσικές έδωσαν πνοή στις λέξεις των κειμένων, καλλικάντζαροι και ξωτικά αναμείχτηκαν με τον κόσμο που έσπευσε μαζικά να υποστηρίξει τις εκδηλώσεις, αυτοσχέδιοι μακιγιέρ και κομμωτές παρέσυραν με τις μεταμορφώσεις τους τα παιδιά και όλοι μαζί πήραν από ένα γράμμα της αλφαβήτου και έγραψαν την λέξη “τελειότητα” στο τέλος αυτής της μεγάλης γιορτής.
Η αισθητική και το όραμα νίκησαν
Η “Επόμενη στάση: Xριστούγεννα στο σταθμό των τρένων” ξεχώρισε και για έναν άλλον ιδιαίτερο λόγο: Αφιερώθηκε στον Πανευβοϊκό Σύλλογο “Ανθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός” που τα μέλη του εκπροσώπησαν επάξια την επί χρόνια δυναμική του με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε διδασκαλία της Αννας Ροδά, Χριστουγεννιάτικη χορογραφία σε διδασκαλία του Ανδρέα Κολίσογλου και την παιδική παράσταση “Ο εγωϊστής γίγαντας” του Οσκαρ Ουάιλντ σε διδασκαλία Γιάννη Τζέμη και Σοφίας Λιάκου. Στο συγκινητικό αυτό καλλιτεχνικό μίγμα αποκαλύφθηκε το μέγεθος της πολύχρονης προσπάθειας αυτού του φορέα που μόνο παραστάσεις ψυχής έχει να επιδείξει. Αποδείχτηκε επίσης πόσο η θέληση να αναδειχτεί η διαφορετικότητα σαν μέσον αισθητικής, νικά τα φυσικά εμπόδια και προβάλλει τον δυναμισμό της με την κατάλληλη καθοδήγηση.
Μνήμες και διαδράσεις
Νοσταλγία, ευφάνταστο σενάριο, αστείρευτο χιούμορ, μουσικές των αγγέλων και των καλικατζάρων, διαδραστική αφήγηση και σόλο μουσική, συνέθεσαν το τεράστιο παζλ του Θεάτρου Χαλκίδας. Ο Θωμάς Μυλωνάς, γνωστός για τα ευρηματικά του κείμενα και την πληθωρικά καλλιτεχνική του παρουσία, αναπόλησε παιδικές στιγμές προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στο κοινό. Έφερε στην επιφάνεια τις μνήμες αγάπης, ταπεινότητας, προσφοράς, παιδικής άγνοιας, ακολουθώντας το δικό του “τρένο” σε ένα παιχνίδι φαντασίας. Η Ευρυδίκη Σαμαρά με τη συμμετοχή της Γεωργίας Καρλατήρα και της Ελένη Δημητριάδη, αφηγήθηκαν το “Για δες τους σκαλαπούνταρους και το παιξίμην” με το προσωπικό τους, ιδιαίτερο ύφος που προκάλεσε άφθονο γέλιο μικρών και μεγάλων. Στον ίδιο χώρο το Εργαστήρι κατασκευών του Θεάτρου από κοινού με τα παιδιά κατασκεύασε χριστουγεννιάτικες δημιουργίες με τον συντονισμό της Βάσιας Σκούρα και της Ζωής Βλάχου, ενώ στο τέλος η Ευρυδίκη Σαμαρά σχημάτισε έναν απέραντο καμβά καλικάτζαρων από ζωγραφιές των ίδιων των παιδιών που συμμετείχαν.
Όλοι για έναν σκοπό
Τον συντονισμό και την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Θεάτρου Μ. Μουρσελλά. Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό η Ε. Σαμαρά, Ε. Λουκά και Β.Σκούρα. Τα γραφιστικά, την ενημέρωση ΜΜΕ και την ενημέρωση site θεάτρου οι Ν.Βότση, Α.Γλιάτας, Ε.Λουκά. Την ομάδα στολισμού κτιρίου και τεχνική υποστήριξη οι Γ.Βαρτζής, Μ.Μουρσελλά, Κ.Ντεγιάννης. Την κατασκευή των σκηνικών στολιδιών και των δώρων του Αγιοβασίλη οι Σ.Κοτρογιάννη, Β. Κοτσανταμπάνη, Ε.Λουκά, Α. Μαχαίρα, Μ.Μουρσελλά, Μ.Σαρρή, Β.Σκούρα, Γ.Σταματίου, Ν.Σταμέλου. Την επιμέλεια των κοστουμιών οι Β.Λευκούδη και Β.Κοτσανταμπάνη. Στους καλικάντζαρους, εξωτικά, αφηγητές και εργαστήρια συμμετείχαν οι Μ.Ακριώτου, Ζ.Βλάχου, Γ.Δάμπασης, Ε.Δημητριάδη, Μ.Καράκωστα, Γ.Καρλατήρα, Β.Κοκονού, Ε.Κονοβέση, Σ.Κοτρογιάννη, Β.Κοτσανταμπάνη, Ζ.Λιβανίου, Ε.Λουκά, Α.Μαχαίρα, Μ.Μεταξούλη, Θ.Μυλωνάς, Ζ.Ντάσιου, Κ.Ντεγιάννης, Α.Οταπασίδου, Μ.Παλάσκα, Α. Παλάσκας, Θ.Πίτσος, Ε.Σαμαρά, Μ.Σαρρή, Β.Σκούρα, Γ.Σταματίου, Ε.Τριανταφύλλου, Ε.Τσιριμώκου, Ε.Χειμώνα, Μ.Χουλιέρη. Στην φωτογραφία οι Π.Θεοδοσίου – Κ.Γιαμά και στην επιμέλεια κειμένων η Κ.Γιαμά.
Ευχαριστίες
Την εκδήλωση υποστήριξαν οι χορηγοί: “Le petit Savoureux” το σαβουράκι που βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και μοίρασε απλόχερα στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης μας υπέροχο γλυκό ριζότο με σοκολάτα για να τους ζεστάνει και να τους γλυκάνει, οι φούρνος “Σταθμός” των αφων Μανάρα στην Αρτάκη με τα νόστιμα κεράσματα του, ο φούρνος “Μιτάφη”, φωτισμοί Ledstore “Ζαούρης”, άνθη – φυτά “Θαλάσσης”, αφοί Βραϊμάκη, η Wind Χαλκίδας, “Το Χρυσό”, το κτήμα “ΠΕΤΡΗΕΣΣΑ”, τα ζαχαροπλαστεία “Βασιλείου”, και Μαντέσκας στη Αρτάκη, ο φούρνος Βούργιας “Αρτος και Γεύση” στην οδό Αθανασίου Διάκου, τα “Coffee Island” Aρτάκης, ο “Φούρνος του Παπουτσή”. Θερμές ευχαριστίες απευθύνει η διοίκηση του Θεάτρου προς τους: τον ΟΣΕ για την παραχώρηση του χώρου και τους εργαζόμενους, την Oμάδα Facebook με τις Φωτογραφίες της Παλιάς Χαλκίδας, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο για την διάθεση του μικρού σκάφους, τον Δ.Μπαρσάκη για την διάθεση κάμερας, τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων, τις Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου καθώς και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χαλκίδας που πάντα συμπαρίσταται στις δράσεις του Θεάτρου Χαλκίδας.