Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | EVENTS / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΧΑΛΚΙΔΑ / Πρεμιέρα της «Ελένης» στο bio-Mechanical festival

Πρεμιέρα της «Ελένης» στο bio-Mechanical festival

Με την παράσταση του Θεάτρου Χαλκίδας «Ελένη» του Ευριπίδη έγινε η επίσημη έναρξη του bio-Mechanical festival την Κυριακή 1η Ιουλίου.  Ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές, παρά το άγχος της πρεμιέρας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον κόσμο που έφτασε από νωρίς στο θέατρο.

Οι θετικές εντυπώσεις ξεκίνησαν από την είσοδο κιόλας του χώρου, όπου οι άρτια οργανωμένοι εθελοντές  του φεστιβάλ με ένα ζεστό χαμόγελο  – αντάξιο της φιλοξενίας που αρμόζει στο περιβάλλον και τον  θεσμό – καλωσόριζαν και καθοδηγούσαν τον επισκέπτη. Από το άνετο παρκινγκ μέχρι και τις κερκίδες του θεάτρου υπήρχαν άτομα τα οποία  διευκόλυναν  τους θεατές.

Η ίδια η παράσταση ήταν από μόνη της ξεχωριστή. Το αφαιρετικό σκηνικό «έδενε» απόλυτα με το περιβάλλον τού ανενεργού λατομείου και είχε ευθεία σύνδεση με την κεντρική θεματική των ειδώλων. Κύβοι και καθρέφτες, ένας θρόνος (σύμβολο πιθανό της μοναξιάς ενός διαχρονικού ειδώλου;) πλαισίωναν τον χώρο και εισήγαν στην μυσταγωγία των στιγμών που ακολούθησε.  Σε μία ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση ο κος Κατσάνος κατάφερε να «παντρέψει» την κλασική φόρμα της αρχαίας τραγωδίας και τους υπαινιγμούς τού Ευριπίδειου λόγου με το σύγχρονο θέατρο. Πολλαπλές  μορφές της «Ελένης», σαν από κάτοπτρα βγαλμένες, εμφανίστηκαν στην σκηνή ενώ σαφείς – άλλοτε κεκαλυμμένες, άλλοτε ευθείες –ήταν οι αναφορές και οι παραλληλισμοί με τα σημερινά είδωλα.

Δυνατό σημείο για άλλη μια φορά στις παραστάσεις του Θεάτρου Χαλκίδας ήταν ο χορός. Απόλυτα συγχρονισμένες κι εκφραστικές οι ηθοποιοί έδειξαν ότι ο επαγγελματισμός έχει τη βάση του στην σκληρή δουλειά και την αγάπη για το θέατρο. Η πρωτότυπη μουσική του κου Κουρμπέτη, κινούμενη από πιο κλασικές φόρμες μέχρι και ρυθμούς ταγκό, έντυσε τις εμπνευσμένες χορογραφίες της Αργυρώς Μαγκοπούλου και έδωσε το ξεχωριστό στίγμα του έργου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την αποχώρηση του κοινού υπήρξαν θεατές, οι οποίοι σιγοτραγουδούσαν τους στίχους των χορικών.

Στην έναρξη του φεστιβάλ παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, κος Φάνης Σπανός, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό μετά την λήξη της παράστασης.

 

Οι παραστάσεις συνεχίζονται όλον τον Ιούλιο.

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2021-22, Β΄ΟΜΙΛΟΥ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, σε συνεργασία με το ΔΟΑΠΠΕΧ, διοργανώνει τη διεξαγωγή αγώνων του Β …