Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | EVENTS / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΧΑΛΚΙΔΑ / Οι “Χοηφόρες” του Αισχύλου στο 2ο bio-Mechanical festival

Οι “Χοηφόρες” του Αισχύλου στο 2ο bio-Mechanical festival

«Χοηφόρες»

του Αισχύλου

Το κορυφαίο τραγούδι εκδίκησης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ένα προμελετημένο έγκλημα, που στήνεται επί σκηνής με συνενόχους τους θεατές. Για την εκπλήρωση του χρέους, για την καταστολή της καταπίεσης, για την ανάγκη συλλογικής αποβολής του φόβου.

Ο Ορέστης επιστρέφει από την εξορία στις Μυκήνες και συναντά την Ηλέκτρα μετά από χρόνια. Μαζί θα εκδικηθούν για τον φόνο του πατέρα τους.

Η παράσταση των VASISTAS είναι μια εξωστρεφής και γεμάτη ενέργεια τελετουργία. Μια γιορτή στην οποία οι συμμετέχοντες επιλέγουν και βουτάνε στον αιματοβαμμένο μύθο και την πολιτική πράξη με σκοπό την κάθαρση και την ανάταση. Όλα χτίζονται μπροστά στα μάτια των θεατών. Όλα επιλέγονται εδώ και τώρα.

Επικεντρώνοντας στον χορό του έργου, την παντοδύναμη αυτή φωνή που βρίσκεται συνεχώς παρούσα επί σκηνής, κινεί τα νήματα και οπλίζει το χέρι του φόνου, η παράσταση προσεγγίζει το έργο ως μία βαθιά σύγκρουση των ενστίκτων του ανθρώπου με την κοινωνική του υπόσταση. Ο χορός γίνεται η μαζική φωνή που παρατηρεί, κατευθύνει και εξουσιάζει τα πάντα. H κοινωνική επιταγή που σε στιγμές παίρνει τον πρώτο λόγο και αυτόνομα ορίζει τον ρου της ιστορίας.

Με τη χρήση μονόχορδων και τον ήχο του ξύλου, η σκηνή μετατρέπεται σε ένα τεράστιο μουσικό όργανο που συλλειτουργεί με τα σώματα των ηθοποιών. Ο δυνατός παλμός αυτού του οργάνου γίνεται το μέσο με το οποίο θεατές και ηθοποιοί καλούνται να αφεθούν στην γιορτή, κινητοποιώντας πρώτα απ’ όλα τις αισθήσεις και προετοιμάζοντας τα σώματα να δεχτούν τον ακραίο μύθο, την ιστορία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Μετάφραση: Θανάσης Βαλτινός

Δραματουργία: ομάδα VASISTAS, Ευθύμης Θέου

Μουσική: Jan Van de Engel

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη, σε συνεργασία με την Ματίνα Μέγκλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ariane Labed

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Εύα Μανιδάκη

Σύμβουλος δραματουργίας: Νίκος Α.Παναγιωτόπουλος

Κατασκευή μουσικών οργάνων: Αντώνης Χατζηπέρογλου

Μετάφραση στα αγγλικά: Μενέλαος Καραντζάς

Ηθοποιοί: Εύη Σαουλίδου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αινείας Τσαμάτης, Αντώνης Αντωνόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Δημήτρης Κοντός, Αργυρώ Χιώτη

Συμπαραγωγή:

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Φεστιβάλ Φιλίππων.

Υποστήριξη: Δήμος Μοσχάτου & Ταύρου

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ http://www.ticket365.gr/parastaseis/14931-xoifores  .

Η διακεκριμένη ομάδα VASISTAS (φεγγίτης, στα γαλλικά) ιδρύθηκε το 2005, απαρτίζεται από καλλιτέχνες διαφόρων εθνικοτήτων και κινείται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με κέντρα τους την Αθήνα και τη Μασσαλία. Για την παράστασή τους Spectacle έλαβαν την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών 2011 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Χορού. Από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, η ηθοποιός Ariane Labed απέσπασε το βραβείο Coppa Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην 67η Μπιεννάλε Βενετίας για την ταινία Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (2010), ενώ η σκηνοθέτης και ηθοποιός Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το Βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο.

Αργυρώ Χιώτη

Η Αργυρώ Χιώτη αποφοίτησε ως ηθοποιός από τη Δραματική Σχολή «Μορφές» του Θεάτρου «Εμπρός» (2000) και είναι κάτοχος πτυχίου Θεατρικών Σπουδών και μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στη σκηνοθεσία και τη δραματουργία από το Πανεπιστήμιο της Provence στη Γαλλία (2006). Εργάζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία με τη θεατρική ομάδα Vasistas, της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος, σκηνοθετώντας έως τώρα, τις παραστάσεις «Domino»,«Spectacle», «Phobia: ένα θέαμα», «Silence» , «Κόκκινη σκουφίτσα, εγώ και ο λύκος μου», «Get over it»/«Φαίδρες» καθώς και πολλές άλλες performances και αναγνώσεις. Ως σκηνοθέτης και ηθοποιός εργάστηκε πάνω στον «Φάουστ» του Γκαίτε (Εθνικό Θέατρο, 2008-2009), ενώ ως ηθοποιός συμμετείχε σε σκηνοθεσίες των: Mireille Guerre, Γ. Χουβαρδά, Agnès del Amo, Γ. Τσορτέκη και Τ. Μπαντή. Υπήρξε εκπαιδευτής θεάτρου σε άτομα με νοητική στέρηση και σύνδρομο down στο Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής «Εστία».

Η Αργυρώ Χιώτη συνεργάστηκε με τη Στέγη το 2013, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Δημήτρη Δημητριάδη, όπου επιμελήθηκε τη σκηνική απόδοση του έργου του Φαέθων, υπό τη μορφή αναλογίου. Συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2014, σκηνοθετώντας την παράσταση Εδώ ξεχύνεται η καρδιά μου της Stacey Gregg, με την ομάδα του 43ου Λυκείου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, έχει σκηνοθετήσει για τους VASISTAS παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο θέατρο Αμόρε, στο Bios, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Θέατρο του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «104» και στο Φεστιβάλ Mir.

To 2017 σκηνοθέτησε στη Στέγη την παράσταση Θεία Κωμωδία βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Δάντη

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2021-22, Β΄ΟΜΙΛΟΥ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, σε συνεργασία με το ΔΟΑΠΠΕΧ, διοργανώνει τη διεξαγωγή αγώνων του Β …