Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | EVENTS / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΧΑΛΚΙΔΑ / Κατάδυση στο “Βιβλίο του νερού” του Ανδρέα Φιλιππόπουλου – Μιχαλόπουλου

Κατάδυση στο “Βιβλίο του νερού” του Ανδρέα Φιλιππόπουλου – Μιχαλόπουλου

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο αποχαιρέτησαν τον Φλεβάρη, όσοι επέλεξαν να  βρεθούν την Τετάρτη 28 του προηγούμενου μήνα στην καθόλα πρωτότυπη παρουσίαση του «Βιβλίου του νερού» του Ανδρέα Φιλιππόπουλου – Μιχαλόπουλου. Ο υδάτινος κόσμος του συγγραφέα δεν θα μπορούσε να  αναδυθεί σε καλύτερο χώρο από τη Λέσχη Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων Σκαφών Χαλκίδας. Τα νερά του Ευβοϊκού, το φεγγάρι που συνομιλούσε με τα σύννεφα και τον ομιχλώδη ουρανό, δημιούργησαν το περιβάλλον για μία κατάδυση στον ψυχισμό του λογοτέχνη.

Την εκδήλωση άνοιξε  εκ μέρους των εκδόσεων «Θίνες» η κα Ζιζή Σαλίμπα, η οποία συντόνισε και τη συζήτηση. Ακολούθησε ένα βίντεο καλωσόρισμα του συγγραφέα, που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, και η φιλολογική ανάλυση του βιβλίου από την Χαλκιδέα ποιήτρια και φιλόλογο κα Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν η κα Χρύστα Δημαρέλου, θεατρολόγος και καταδύτρια, και ο κος Γιώργος Μοναστήρογλου, εκπαιδευτής καταδύσεων και άπνοιας σε δύο ιδιαίτερες ομιλίες, όπου το προσωπικό βίωμα των ομιλητών συνδέθηκε άψογα με την ατμόσφαιρα του βιβλίου.

Το «Βιβλίο του νερού» είναι, σύμφωνα με τον συγγραφέα η θέαση του κόσμου μέσα από δύο κιάλια γεμάτα νερό.  Αναφέρεται σε πραγματικά άτομα και αλλά και στην ακατανίκητη  έλξη ή και φόβο τού Ανδρέα Φιλιππόπουλου – Μιχαλόπουλου για το υγρό στοιχείο.  Βιβλίο πολιτικό, ανθρώπινο, σουρεαλιστικό αλλά και αληθινό, επιχειρεί να αποτυπώσει την «αποξήρανση της ζωής και της κοινωνίας, υπενθυμίζοντας την ανάγκη μας για ενυδάτωση», όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε η κα Παπαγεωργίου. Οι 9 συνοδευτικές φωτογραφίες, όλες συλλήψεις της στιγμής των περιπάτων του συγγραφέα, ενισχύουν την αίσθηση του εσωτερικού μονολόγου των ηρώων του βιβλίου με το συλλογικό ασυνείδητο αλλά και το ρόλο του νερού ως ροή , πηγή αλλά και μήτρα. Προσεγμένο έως την τελευταία λεπτομέρεια το «Βιβλίο του νερού» αποτελεί πρόκληση για τον εκδοτικό οίκο, όπως τόνισε η κα Σαλίμπα, αλλά και για τον αναγνώστη, καθώς τον καλεί να καταδυθεί σε έναν ονειρικό κόσμο και να επιστρέψει στον δικό του εσωτερικό βυθό.

Ο Ανδρέα Φιλιππόπουλος – Μιχαλόπουλος είναι φέτος με το «Βιβλίο του νερού» υποψήφιος για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2021-22, Β΄ΟΜΙΛΟΥ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, σε συνεργασία με το ΔΟΑΠΠΕΧ, διοργανώνει τη διεξαγωγή αγώνων του Β …