Την Τρίτη 2 Αυγούστου στις 21.15 ανεβαίνουμε ‘ Τα Ψηλά Βουνά ‘ στο Θέατρο Ορέστη Μακρή, την παιδική παράσταση που λάτρεψαν μικρή και μεγάλοι του Ζαχαρία Παπαντωνίου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου..
Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης πρωταγωνιστεί στη μεταφορά σε παράσταση ενώς βιβλίου θησαυρός, που αποτελεί κοµβικό σταθµό στην ιστορία της εκπαίδευσης. Μια σπάνια νότα δροσιάς και ψυχικής ευφορίας για το ελληνικό σχολείο, που ισάξιά της δύσκολα θα επισηµαίναµε έως σήµερα. Εξ’ άλλου οι πολλές επανεκδόσεις του βιβλίου αποδεικνύουν την αγάπη των παιδιών, αλλά και την επίδραση που αυτό άσκησε σε τόσες γενιές Ελληνόπουλων.
Η παράσταση διατηρεί το λόγο και τις εικόνες του βιβλίου αυτούσια, έτσι ώστε και αν ακόµα το παιδί δε γνωρίζει “Τα Ψηλά Βουνά”, αισθάνεται οτι έχει διαβάσει το βιβλίο φεύγοντας από την αίθουσα.Τα σκηνικά της παράστασης εµπλουτίζονται µε ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούµενα σχέδια, που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου.Πρώτη φορά σε παιδική παράσταση ψηφιακές προβολές κινουµένων σχέδιων συγχρονίζονται και αλληλεπιδρούν µε την κίνηση των ηθοποιών.Δηµιουργείται έτσι ένα υπέροχο βουκολικό περιβάλλον, µε δάσος, άστρα και ουρανό, που θα εκστασιάσει τα παιδιά.Θα νιώσουν ότι πηγαίνουν εκδροµή και θα µοσχοβολάει παντού ρίγανη και θυµάρι !
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μαυρογεωργίου Βασίλης
Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Σκηνικά & Κοστούµια: Ζαµάνης Κωνσταντίνος
Χορογραφία: Μαργαρίτης Δηµήτρης
Ψηφιακά Video: Τσιµούρης Νίκος
Κινούµενα Σχέδια: Σιγάλας Βαγγέλης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σιωπίδου Αναστασία, Μαραθάς Νίκος
Βοηθός Σκηνογράφου: Αγαθού Αναστασία
Εκπαιδευτική Σύµβουλος: Ιακώβου Ειρήνη – Δασκάλα 30ου Δ.Σχ.Περιστερίου
Παίζουν:
Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Αφηγητής, Πατέρας, κυρ-Στέφανος,
Δάσκαλος, Προεστός, γριά- Χάρµαινα)
Μάνος Στεφανάκης (Φάνης)
Δόβρης Θανάσης (Αντρέας)
Ποιµενίδης Γρηγόρης (Φουντούλης, Χωρικός)
Μάρκου Κλεοπάτρα (Μάνα, Δήµος, Αφρόδω)
Μεντζέλος Σωτήρης (Καλογιάννης)
Φλατσούσης Παντελής (Δηµητράκης)
Χανιωτάκης Νικορέστης (Κωστάκης, Λάµπρος)
Τιμές Εισιτηρίων: 10 €
Προπώληση Εισιτηρίων:
viva.gr, artinfo.gr
Καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Media Markt
Έγραψαν για την παράσταση:
«Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου σε άλλη διάσταση!»
Καθημερινή
«Όταν η τεχνολογία φωτίζει ένα ξεχωριστό βιβλίο… που έγραψε ιστορία!»
Real News
«Τα Ψηλά Βουνά είναι μια περιπέτεια, ένα πρόσταγμα να βγεις στη φύση, μακριά από την πόλη, μια ωδή στη συλλογικότητα και την ομαδικότητα!»
Πρώτο Θέμα
«Είναι σα να φτιάχνεις καρτούν με ηθοποιούς!»
Το Βήμα
«Ηθοποιοί και κινούμενα σχέδια, γέλιο και συγκίνηση, συγχρονίζονται και αλληλεπιδρούν με φόντο τα άστρα και τον ουρανό.»
Αθηνόραμα
«H παράσταση εξυμνεί τη φύση
και προτρέπειτα παιδιά και τους μεγάλους
να κλείσουν παντός τύπου social media και να την επισκεφτούν!»
Ναυτεμπορική
«Αυτό που θα μείνει στο μυαλό των θεατών είναι η πρωτότυπη εικαστική, ψηφιακή σκηνογραφία, η οποία «μυρίζει» Laterna Magica και δημιουργεί έκπληξη και καλή διάθεση: είναι εξίσου αναγκαία για κάθε σωστό θεατρικό και διδακτικό περιβάλλον.»
Η Εφημερίδα των Συντακτών
«Η μόνη κορφή που κατακτάς
είναι η γνώση πως υπάρχει πάντα μια ακόμα ψηλότερη!»
CultureNow
«Ο Μαυρογεωργίου το κερδίζει το στοίχημα!
Αφήνει τις αρετές του βιβλίου να ξεδιπλωθούν μπροστά στα μάτια μας κρατώντας όλους τους χυμούς του και δημιουργεί μια ζωντανή παράσταση, με υπέροχο ρυθμό που παρασύρει μικρούς και μεγάλους από την αρχή ως το τέλος. »
Greek-theatre.gr
«Είδαμε τα Ψηλά Βουνά στο Ακροπόλ και γίναμε πάλι παιδιά!»
Life.gr
Σημείωμα του σκηνοθέτη
“Ενα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλίο που σίγουρα έχουμε διαβάσει όλοι κάποια στιγμή. Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Η ζωντανή του γλώσσα και οι δροσερές εικόνες που δημιουργεί κατά την ανάγνωσή του, ήταν από τους βασικούς λόγους που διαλέξαμε να το ανεβάσουμε. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που μετά την προτροπή του δασκάλου τους, περνάνε το καλοκαίρι μόνα στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν τη φύση, την επιβίωση, το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και κυρίως την προσφορά.
Η παράσταση έχει στόχο να ζωντανέψει όλες αυτές τις εικόνες, όπως επίσης και τις αυθεντικές ζωγραφιές του βιβλίου. Σκοπός μας είναι να νιώσουν οι μικροί μας θεατές μέρος αυτής της παρέας των παιδιών πάνω στα βουνά. Στο μικρό χωριό με τα ξύλινα σπιτάκια, σε ένα ξέφωτο στη μέση του δάσους… Να μάθουν την αξία της φύσης και κυρίως την ευθύνη της προστασίας της, για το κοινό καλό.
«Είναι και τα δέντρα συγγενείς μας» τους εξηγεί η μικρή βοσκοπούλα η Αφρόδω. Κι όταν τα παιδιά φεύγουν από τη στάνη της, αναφωνούν πως «έμοιαζε κι η ίδια με δεντρί». Διατηρώντας αυτούσια τη γλώσσα του βιβλίου οι ηθοποιοί γίνονται μαθητές δημοτικού και αντιμετωπίζουν με αγνότητα και ενθουσιασμό αυτή την περιπετειώδη εξόρμηση. Με τη χρήση του 3d animation, με παραδοσιακά μουσικά όργανα, με ήχους και μυρωδιές του δάσους, ελπίζουμε ότι στο τέλος οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την αίσθηση πως δεν είδαν μόνο μια παράσταση, αλλά ότι πήγαν και μια πρωτότυπη εκδρομή!”
Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνοθέτης της παράστασης
Το βιβλίο
Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που όταν τελειώνουν την τελευταία τάξη του ελληνικού σχολείου αποφασίζουν (με την άδεια των γονιών τους) να κάνουν μόνα τους διακοπές για περίπου δύο μήνες στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνοντας τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν, φτιάχνουν μια κοινότητα που εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, μαθαίνουν να ξεπερνούν στις δυσκολίες της ζωής μέσω της συνεργασίας και της εκτίμησης απέναντι στον άλλο, πάντα με χιούμορ και χωρίς βαρύγδουπες διδαχές.
Το 1917 πέθανε ο πατέρας του συγγραφέα,πρόκειται για τον Λάμπρο Παπαντωνίου που στο βιβλίο είναι ουσιαστικά το ομώνυμο μικρό τσοπανόπουλο το οποίο μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα απ’ τα παιδιά. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου έγραψε «Τα ψηλά βουνά» σε συνεργασία με τους Δημ. Ανδρεάδη, Αλεξ. Δελμούζο, Π. Νιρβάνα και Μ. Τριανταφυλλίδη με εικονογράφηση του Π. Ρούμπου.
Ο Ζ. Παπαντωνίου (Ευρυτάν), το 1918 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, συγγράφει κατ’ εντολή του Υπ. Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δηµοτική ελληνική γλώσσα: «Τα Ψηλά Βουνά». Το 1919 έχουμε την πρώτη έκδοση του βιβλίου από το Εθνικό Τυπογραφείο και για πρώτη φορά η εν χρήσει γλώσσα των νεοελλήνων διδάσκεται στις νεότερες γενιές με ένα έργο που υπήρξε ουσιαστικό και αξεπέραστο κατόρθωµα στην πενιχρή ιστορία της ελληνικής παιδαγωγικής λογοτεχνίας.
Στο βιβλίο, οι µαθητές, µε προτροπή του Δασκάλου τους, πραγµατώνουν το όνειρο της εκδροµής. Tο όραµα της νεανικής αυτεξουσιότητας. Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα• τον εαυτό τους.
“Τα Ψηλά Βουνά” προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δηµοσίως από τις κυβερνήσεις µετά το 1920. Το βιβλίο, που αποτελεί κοµβικό σταθµό στην ιστορία της νεοελληνικής σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας, επέστρεψε στα σχολεία µε τη νέα εκπαιδευτική µεταρρύθµιση της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1929 και το 1933. Το 1974 “Τα Ψηλά Βουνά” ξανατυπώθηκαν για τα δηµοτικά σχολεία της Μεταπολίτευσης. Σήµερα “Τα Ψηλά Βουνά” είναι η πρώτη επιλογή στα προγράµµατα φιλαναγνωσίας
Έγραψαν για το βιβλίο:
“Με τα Ψηλά Βουνά εισέρχεται εις το δηµοτικό σχολείο η Ελλάς. Πόση ζωή, πόση ποίησης, πόση χάρη κατοικεί εκεί µέσα! Δεν ηξεύρω τι περισσότερο και τι ωραιότερο θα µπορούσε να επιθυµούσε κανείς ως αναγνωστικόν βιβλίον.”
Π. Νιρβάνας
“Έργο βαθιάς ελληνικότητας της γραφής µε εξαίρετη τυπογραφική καλαισθησία.”
Παλαµάς – Ξενόπουλος
“Πάσα έκφρασις είναι εικών, πάσα διήγησις είναι ποίηµα.’’
Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος
“Είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν µεγάλους.”
Σ. Σπεράντζας
Σήµερα “Τα Ψηλά Βουνά” είναι η πρώτη επιλογή στα προγράµµατα φιλαναγνωσίας.
Πηγή:tapsilavouna.gr