Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | EVENTS / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΧΑΛΚΙΔΑ / Εγκαίνια της διπλής έκθεσης του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας

Εγκαίνια της διπλής έκθεσης του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας

Εγκαίνια έκανε το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας την Τρίτη 5/6 στην Δημοτική Πινακοθήκη “Δημήτρης Μυταράς” με μια διπλή έκθεση. Η αίθουσα γέμισε με άρωμα γυναίκας μιας και τα έργα ανήκουν όλα σε κυρίες καλλιτέχνιδες του εργαστηρίου.

Το καλωσόρισμα έκανε ο καθηγητής κος Ζιώγας  ο οποίος είπε “και τα δυο μέρη το βασικό τους στοιχείο είναι να μπορέσουμε να δείξουμε μια δουλειά η οποία έχει να κάνει με τον απόλυτο προσωπικό κόσμο, αυτά τα οποία δίνουμε και αυτά που πρεσβεύουμε. Έχει μεγάλη σημασία στη τέχνη αυτά τα οποία γίνονται να είναι καρπός μια προσωπικής αναζήτησης και όχι μια γενικευμένη γνώση. Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι μέσα από το εργαστήρι τέχνης ,όλες οι συμμετέχουσες είναι ενεργοί πολίτες της Χαλκίδας και συνεισφέρουν στην παρουσία του εργαστηρίου τέχνης. Πολιτισμός χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει, εμείς είμαστε ο πολιτισμός κι εμείς προσπαθούμε γι αυτό και ευχαριστούμε τους φορείς και την παρουσία του σεβασμιότατου, που πραγματικά μας τιμά και το ενδιαφέρον της εκκλησίας για τέτοιες εκδηλώσεις.”

 

Τον λόγο πήρε εκπρόσωπος της εκκλησίας και σεβάσμιος πατέρας ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας σε εκκλησία και τέχνη λέγοντας “εάν προσέξετε βαθιά, και θα έρθω να μιλήσω από τη δική μου θέση , κι αν εμβαθύνει ο καθένας προσεκτικά και γυμνάσει τα μάτια του, θα δει ότι γύρω μας περικυκλώνουν ευαγγέλια, εικόνες, θυμιατά εξαπτέρυγα και άλλα είδη ευλαβείας. Διότι όλα όσα βλέπετε εκφράζουν αυτό που λέγετε εικόνα του Θεού, εκφράζουν δηλαδή ανθρώπους. Αν θέλετε να γίνω λίγο πιο ρηξικέλευθος θα σας πω ότι όλα όσα βλέπετε είναι αναστάσιμα μηνύματα, είναι όλα έργα γυναικών , κι έχετε υπόψη σας ότι οι μυροφόρες μετά το έργο της κηδεύσεως ανέλαβαν το έργο του κηρύγματος της αναστάσεως. Άρα όσοι ανέλαβαν με τον χρωστήρα και με άλλα εργαλεία να δώσουν χρώμα, εικόνα και μορφή σε διάφορα πράγματα κι έρχονται να αναγγείλουν αυτό που ως εικόνες του θεού φέρουν μέσα τους. Και για να γίνω λίγο πιο εικαστικός , βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο τόπο εργασίας που ο κάθε καλλιτέχνης ή όλες μαζί οι καλλιτέχνιδες ξεφορτώνουν η κάθε μια ξεχωριστά και συλλογικά σήμερα σε αυτές τις δυο εκθέσεις τα πνευματικά τους άρματα.”

Αμέσως μετά ο κ. Πρατσόλης παίρνοντας το λόγο είπε “ο πολιτισμός είναι κάτι συγκεκριμένο , είναι οι άνθρωποι που τον υπηρετούν και κυρίως οι πεφωτισμένοι άνθρωποι όπως η κυρία Μυταρά και ο αείμνηστος σύζυγός της, που για τη Χαλκίδα και για την πατρίδα υπήρξαν ορόσημο σε αυτή την πολιτιστική της διαδρομή.”

Τέλος ο κ. Παγώνης αναφέρθηκε και στην δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού χώρου λέγοντας ” δεν ξέρω αν προλάβουμε σε αυτή την περίοδο, στην επόμενη ελπίζω ότι θα έχουμε έναν επίσης πολύ σημαντικό χώρο για να γίνονται εκθέσεις και είναι ο χώρος του ΟΣΕ. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να εγκριθεί η πρόταση που έχουμε υποβάλει έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν εργασίες ανάπλασης στην περιοχή και τη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού χώρου. Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω σε ένα σημείο που επισημαίνει ο μάντης στο φυλλάδιο. Η τέχνη και η ζωγραφική είναι ταξίδι στην πειθαρχία και στην ελευθερία και νομίζω αυτό αποτυπώνεται και στα έργα του Μυταρά . ”

Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 24 Ιουνίου στην Δημοτική Πινακοθήκη “Δημήτρης Μυταράς”.

Τρίτη έως Κυριακή 10.30-12.30 και 19.00-21.00 .

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2021-22, Β΄ΟΜΙΛΟΥ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, σε συνεργασία με το ΔΟΑΠΠΕΧ, διοργανώνει τη διεξαγωγή αγώνων του Β …