Με απόφαση του ΔΣ του ΟΛΝΕ την Παρασκευή 28/7 πρόκειται να τοποθετηθεί στο Κουρέντι, μηχανισμός αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα.
Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή, η SEATRAC, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να βρεθούν στην παραλία και να χαρούν τη θάλασσα ανεμπόδιστα, με αυτόνομη πρόσβαση και χωρίς καμία επικινδυνότητα.
Η απόφαση έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη διευκόλυνση της καθημερινής κοινωνικής ζωής των ανθρώπων με κινητική αναπηρία.
Αφού, η θάλασσα αποτελεί κοινό αγαθό και θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτήν, όμως, μέχρι σήμερα, η πρόσβαση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα απαιτούσε τη βοήθεια ατόμου ή ατόμων για τη μεταφορά στην παραλία και την είσοδο τους στο νερό.
Ταυτόχρονα, με την απόφαση επιβεβαιώνεται η αντίληψη των μελών του ΔΣ του ΟΛΝΕ για ανταποδοτική επιστροφή στην κοινωνία, μέρους των εσόδων του Οργανισμού (μιας ΑΕ του Δημοσίου).
Ενώ, η επιλογή της συγκεκριμένης παραλίας, που ανήκει στην αρμοδιότητά του και βρίσκεται μέσα στην πόλη της Χαλκίδας, επιτρέπει την αξιοποίηση της παρεχόμενης δυνατότητας από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών.
Η προμήθεια της συσκευής SEATRAC γίνεται από την εταιρεία TOBEA, με το σύστημα της απ’ ευθείας ανάθεση, αφού η καινοτόμα τεχνική κατασκευή της έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Παγκόσμια Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας (OMPI/WOIP) και το προϊόν είναι μονοπωλιακό για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον.
Το όλο κόστος της εγκατάστασης ανέρχεται στα 34.000 ευρώ.
Και η τοποθέτησή της θα γίνει από την Ομάδα της TOBEA.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ : TOBEA (Thinking Out of the Box Engineering Applications)
Η εταιρεία αποτελεί «τεχνοβλαστό» του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού ένα επιτυχές πρόγραμμα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής για το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής που θα παρείχε την δυνατότητα στους κινητικά ανάπηρους να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα, εξελίχθηκε σε ένα προϊόν (seatrac) έτοιμο για εμπορική χρήση. Δραστηριοποιείται από το 2012, επιχειρώντας να ικανοποιήσει τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη και για άλλες συσκευές και προϊόντα, τα οποία σχετίζονται με το θέμα της βελτίωσης της ζωής των αναπήρων.
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ/ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ : SEATRAC
Το έργο-προϊόν απαντάει στην ανάγκη των ατόμων με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να εισέρχονται στη θάλασσα και να εξέρχονται από αυτήν, χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου.
Χαρακτηριστικά της συσκευής
α) παρέχει πλήρη αυτονομία σε ΑμεΑ για την πρόσβαση τους στη θάλασσα (δεν χρειάζεται η βοήθεια δεύτερου ατόμου, είναι προσβάσιμη με το αμαξίδιο και τηλεχειριζόμενη),
β) είναι ασφαλής για χρήστες και άλλους λουόμενους,
γ) είναι φιλική στο φυσικό περιβάλλον (ο χαρακτήρας της διάταξης δεν είναι μόνιμος) και
δ) είναι ενεργειακά αυτόνομη (λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια).
Ο μηχανισμός αποτελείται από ράμπα προσέγγισης που οδηγεί σε διάταξη σταθερής τροχιάς πάνω στην οποία κινείται ειδικό κάθισμα, με το οποίο μετακινείται ο χρήστης από την παραλία προς τη θάλασσα και αντίστροφα. Το μέγιστο επιτρεπτό βάρος χρήστη είναι 120 kgr. Ο μηχανισμός έχει περιθώριο 30 (15 Χ 2) χρήσεων την ημέρα και διατηρείται φορτισμένος έως και 3 ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια. Στην αφετηρία, το κάθισμα του έχει ύψος 50 cm το τερματικό του σημείο τοποθετείται σε βάθος περίπου 80 cm.
Πηγή:olne.gr