Τα σχέδια που εξετάζει η κυβέρνηση για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και του lockdown. Τι συζητιέται για το άνοιγμα των σχολείων, τι συστήνουν οι ειδικοί
Προς άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκέμβρη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ της Δευτέρας, τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την άρση των περιοριστικών μέτρων, με την κυβέρνηση να εξετάζει το σχέδιο ανοίγματος των σχολείων, όλων των βαθμίδων, στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ χιλιάδες τεστ θα γίνονται καθημερινά στους μαθητές, για την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σχολεία θα κλείσουν ξανά για τις διακοπές των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η ημερομηνία.
Αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, τότε θα επιβεβαιώνεται πλήρως και το ρεπορτάζ του Newsbomb και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που από τις 14 Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει, ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους στις 7 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται πάντως, ότι στη σύσκεψη της Δευτέρας το ζήτημα των σχολείων δεν συζητήθηκε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, τις επίσημες ανακοινώσεις ενδέχεται να κάνει την Παρασκευή κατά την επίσημη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κεραμέως: Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και την απόφαση του πρωθυπουργού
«Θολό» είναι το τοπίο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση.
«Ό,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων, καθώς «οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού», ενώ σημείωσε ότι «στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».
Αδύνατη η άρση του lockdown 1η Δεκέμβρη
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν, πως άρση του γενικού lockdown είναι αδύνατο να γίνει στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε, πως «τα μέτρα δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε. Αργήσαμε πολύ. Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης δεν έχουμε αρχίσει, να συζητάμε για άρση των μέτρων. Πρέπει πρώτα να δούμε, πότε θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας».
Απαντώντας σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, που θα δώσουν το «πράσινο φως» για την άρση των μέτρων και το «άνοιγμα» της οικονομίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν μαγικά νούμερα. Αυτό που κοιτάμε είναι οι τάσεις σε εβδομαδιαία βάση και πολλές άλλες παραμέτρους».
Σε σχέση με ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown, τόνισε ότι στόχος όλων είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο.
Νωρίτερα, κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η κυρία Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε, πως τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών σε ΜΕΘ θα σημειώνει αύξηση και επεσήμανε πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια αγγίζει το 86%.
«Θα πρέπει ο καθένας να κάνει το δικό του lockdown, να επιλέξει τη φούσκα του μέσα στην οποία, θα επιλέξει τα άτομα με τα οποία θα συναναστρέφεται», είπε χαρακτηριστικά.
Κικίλιας: Ανεδαφική η κουβέντα για άρση του lockdown
Για παράταση των υφιστάμενων μέτρων μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά, πως «η άρση του lockdown είναι μία κουβέντα που δεν έχει έδαφος», ενώ σημείωσε πως οι αποφάσεις θα γίνουν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και με βάση δύο παράγοντες.
«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα υγείας για να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα», εξήγησε.
Χαρδαλιάς:
Αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα θα βασίζεται η όποια απόφαση της κυβέρνησης για άρση των μέτρων, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε «η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά και αξιολογεί διεξοδικά όλα τα δεδομένα».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής ενώ έκανε σαφές πως η εφαρμογή των μέτρων είναι το στοίχημα του καθενός ξεχωριστά σε αυτή το δεύτερο σφοδρό κύμα του κορονοϊού στη χώρα.
«Καταλαβαίνουμε απόλυτα πως πλησιάζουν οι γιορτές, υπάρχει αδήριτη ανάγκη των επαγγελματιών να ανοίξει η αγορά. Το κατανοούμε, όμως, μην ξεχνάμε πως το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία», τόνισε.
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια σταθεροποίηση που αρχίζει να δείχνει η επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες από τις περιοχές της χώρας ενώ σε κάποιες άλλες τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Μάλιστα ανέφερε πως στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στον βαθμό που θα περίμεναν οι ειδικοί. «Αυτό μας δείχνει πως τίθεται θέμα με την τήρηση των μέτρων. Σε κάποιες περιοχές μια μειοψηφία συμπολιτών μας δείχνει κάποια χαλαρότητα. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε αυτό να επηρεάσει την κατάσταση και να επιβαρύνει τα νοσοκομεία και τη λειτουργία του συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το πότε και πώς θα αρχίσει μια ενδεχόμενη, σταδιακή, άρση του lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε υπομονή καθώς ανέφερε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη. «Μέρα με την ημέρα αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα. Όσες αποφάσεις παρθούν, θα παρθούν στην ώρα τους με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μας απασχολεί το ζήτημα διάδοσης του ιού και σε τι βαθμό γίνεται. Όταν μπούμε σε διαδικασία άρσης περιορισμών, το βασικό μέλημα θα είναι να εξετάζουμε καθημερινά αυτά τα δεδομένα», επεσήμανε.