Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη για να αρθούν τα στερεότυπα και να σταματήσουν οι διακρίσεις εναντίον των Αφροαμερικανών στην Αμερική. Η μουσική δίνει την καλύτερη απάντηση.
Η διαχρονικότητα των αιτημάτων της κοινότητας των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ διαπερνά πολλές δεκαετίες. Από τη δεκαετία του ’60 και τις βίαιες διαδηλώσεις στο Ντιτρόιτ, μέχρι το Λος Άντζελες του 1992 και τις νέες κινητοποιήσεις του 2020, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει ως προς την αντιμετώπιση των μαύρων αμερικανών πολιτών.
Διακρίσεις, ρατσισμός, εργασιακός αποκλεισμός, καταπίεση, αστυνομική βία, δολοφονίες, παρανομία. Τα αιτήματα αποτυπώνονται με τον πιο εμβληματικό τρόπο μέσα από την ποπ κουλτούρα, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, και σίγουρα τη μουσική. Οι μαύροι μουσικοί μιλάνε για τα δικαιώματα που τους απαρνούνται, για τις ζωές που μπαίνουν σε κίνδυνο, για το άγριο πρόσωπο της καταστολής, για τη κυβερνητική αδιαλλαξία, την υποκρισία και τις μεσοβέζικες λύσεις.
Η παρακάτω λίστα αποτυπώνει αυτή τη διαχρονικότητα των διεκδικήσεων. Από τον James Brown μέχρι τον Kendrick Lamar και από τον Childish Gambino μέχρι τον 2Pac, τον Stevie Wonder, την Erykah Badu, τον Gil Scott-Heron και την επανάσταση που δεν θα παίξει στις τηλεοράσεις, τον John Legend, τη Nina Simone και τους Public Enemy, η πολιτικοποίηση των στίχων διαπερνά ολόκληρες γενιές που μεγαλώνουν με την οργή και την αδικία να βράζουν μέσα τους.
Η λίστα δημιουργήθηκε στο Spotify από τους υπεύθυνους του app σε ένδειξη συμπαράστασης στους μαχόμενους για τα δικαιώματα των μαύρων στις αντιφασιστικές πορείες που σαρώνουν τις ΗΠΑ για τον Τζορτζ Φλόιντ, και ενώνουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους κατά της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.
Κάτι σαν το soundtrack των αγώνων, σαν τη μουσική που “ντύνει” τα γκέτο φέρνοντας τις φωνές τους προς τον έξω κόσμο με τον πλέον δυναμικό τρόπο. Το playlist κλείνει με το “A change is gonna come” που μοιάζει σαν μια ανεκπλήρωτη ευχή, σαν μια ανάγκη που μένει να δούμε αν θα εισακουστεί, 5 μήνες πριν φτάσουμε στις επόμενες αμερικανικές εκλογές. Η αλλαγή είναι άλλωστε το διηνεκές προσδοκώμενο για την αμερικανική κοινωνία, από κάτω προς τα πάνω, αλλά πλέον φαντάζει ως ζητούμενο πιο επιτακτικό από ποτέ, τώρα που το alt-right δόγμα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος.
Soul, funk, hip hop, r’n’b, ρέγκε, όλα μαζί. Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ news24.gr