Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΣΜΟΣ / 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Οι ρίζες της σημαντικής αυτής γιορτής εντοπίζονται στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για τη βελτίωση της κοινωνικής και εργασιακής τους θέσης και την κατοχύρωση δικαιώματος ψήφους.

Η γέννηση του φεμινιστικού κινήματος θεωρείται το 1848, στη Νέα Υόρκη όταν μία ομάδα γυναικών, με επικεφαλής τη Λουκριτία Μοτ και την Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον, συγκάλεσαν το πρώτο συνέδριο στην ιστορία του φεμινιστικού κινήματος. Εκεί εκτός από το αίτημα της πολιτικής ως ψήφου παρουσιάζονται οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις γυναίκες, στις σπουδές, την εργασία και το γάμο.

Οι γυναίκες ζητούσαν κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και πρόοδο από τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες εργάζονταν. Οι αγώνες των γυναικών δεν σταμάτησαν:
Τον Φεβρουάριο του 1909 έγινε η 2η μακροχρόνια απεργιακή κινητοποίηση που κράτησε 13 εβδομάδες όπου πάνω από 15.000 γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και με αιτήματα να καθιερωθούν λιγότερες εργατοώρες, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσει η παιδική εργασία. Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και το τριαντάφυλλο την καλύτερη ποιότητα ζωής. Γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν, σύρθηκαν στα δικαστήρια αλλά η  απεργία διαλύθηκε όταν έγιναν συμβιβασμοί στις περισσότερες επιχειρήσεις.

Το 1910, στη δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη μία Γερμανίδα επαναστάτρια η Κλάρα Τσέτκιν, εμπνευσμένη από τους αγώνες των Αμερικανίδων εργατριών, ως φόρο τιμής στις 2 ιστορικές διαδηλώσεις του 1857 και του 1909, πρότεινε και αποφασίστηκε να ορισθεί η 8η Μαρτίου σαν Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.

Στη Ρωσία, μετά το τέλος της Οκτωβριανής Επανάστασης, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Επίσημα καθιερώθηκε και από τον ΟΗΕ το 1975.

Στην Ελλάδα η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13 Απριλίου του 1982 στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα. Τη συγκεκριμένη χρονιά η εν λόγω υφαντουργία αποφάσισε να προβεί σε μειώσεις μισθών στις γυναίκες από 80 σε 60 λεπτά. Την είδηση μετέδωσε τότε η πρώτη γυναικεία εφημερίδα η «Εφημερίδα των Κυριών» που κυκλοφόρησε το 1887 και πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στο δικαίωμα στην εργασία.

 

Πηγές: newsbomb.gr – tvxs.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Επίδομα θέρμανσης 2021: Σε πέντε δόσεις η πληρωμή – Τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 – Σε πέντε δόσεις …