Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΣΜΟΣ / Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday που μας ήρθαν και στην Ελλάδα??

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday που μας ήρθαν και στην Ελλάδα??

Κάθε χρόνο, σε ΗΠΑ και Καναδά, γιορτάζουν τη Γιορτή των Ευχαριστιών, το γνωστό Thanksgiving.

Η ημέρα του εορτασμού είναι η τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου.Η παράδοση λέει ότι οι περισσότερες οικογένειες ετοιμάζουν ένα μεγάλο τραπέζι με γαλοπούλα και πολλά εδέσματα. Η Παρασκευή αμέσως μετά το Thanksgiving είναι γνωστή ως Black Friday. Η ημέρα μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών υπήρξε ημέρα εκπτώσεων και αυξημένης αγοραστικής κίνησης από το 1930.

Στις ΗΠΑ θεωρείται η έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών. Δεν αποτελεί επίσημη αργία, όμως σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην California, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση για να κάνουν τις Χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Είναι συχνό φαινόμενο αυτή να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι από τα χαράματα έξω από πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, και να προσπαθούν να μπουν όσο γίνεται νωρίτερα, για να προλάβουν τις απίστευτες προσφορές της ημέρας εκείνης.
Είναι τέτοιος ο συνωστισμός που δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις τραυματισμών, ή ακόμα και θανάτων.H ιστοσελίδα blackfridaydeathcount.com έχει καταγράψει 7 θανάτους και σχεδόν 100 τραυματισμούς από το 2006 μέχρι το 2014, στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα περισσότερα e-shop του εξωτερικού, καθώς και ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών διαφόρων ειδών, συμμετέχουν στη Black Friday.
Οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν εκπτώσεις για περιορισμένο διάστημα, που συνήθως κρατούν για το τετραήμερο Παρασκευή μέχρι Δευτέρα.

Πώς προέκυψε το όνομα της Black Friday?

Είναι διαδεδομένος μύθος πως το όνομα Black Friday προέρχεται από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί σχετικά με το αν μια επιχείρηση έχει πλεόνασμα ή έλλειμμα.Όταν έχει έλλειμμα, λένε πως “είναι στο κόκκινο”, ενώ όταν έχει πλεόνασμα, λένε πως “είναι στο μαύρο”. Την Black Friday, λόγω των αυξημένων πωλήσεων, οι εμπορικές επιχειρήσεις θεωρείται πως είναι στο μαύρο.

Η ονομασία όμως χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στη Philadelphia. Λόγω του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους όπου οι αστυνομικοί αποκαλούσαν τις ημέρες μετά το Thanksgiving ως Black Friday και Black Saturday.

Βέβαια στους εμπόρους δεν άρεσε τόσο η ονομασία, επειδή τη θεωρούσαν αρνητική, και προτιμούσαν να αποκαλείται “Big Friday”. Όμως τελικά το Black Friday επικράτησε και επεκτάθηκε σαν ονομασία και σε άλλες πόλεις τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Τι είναι η Cyber Monday?

Όπως και η Black Friday, η Cyber Monday είναι η Δευτέρα μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών. Αφορά προσφορές για αγορές προϊόντων μέσω Internet.
Σε γενικές γραμμές είναι προσφορές από μικρότερα καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις τη Black Friday.Το όνομα δημιουργήθηκε το 2005 από την Ellen Davis, αντιπρόεδρος του National Retail Federation.

Σήμερα ο όρος Cyber Monday χρησιμοποιείται στις εξής χώρες: Αργεντινή, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγκάντα, Πορτογαλία, Σουηδία, και Χιλή.
Οι φετινές προσφορές Black Friday / Cyber Monday στην Ελλάδα

Μέχρι και πέρσι, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αγνοούσαν τη Black Friday και τη Cyber Monday. Φέτος όμως αρκετές μεγάλες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις έχουν ετοιμάσει εκπτώσεις ειδικά για αυτές τις μέρες.

Πηγή:pcsteps.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Επίδομα θέρμανσης 2021: Σε πέντε δόσεις η πληρωμή – Τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 – Σε πέντε δόσεις …