Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΣΜΟΣ / Μείωση ΦΠΑ από σήμερα – Σε ποια προϊόντα και πόσο

Μείωση ΦΠΑ από σήμερα – Σε ποια προϊόντα και πόσο

Σε ισχύ από σήμερα ο μειωμένος ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις 120 δόσεις, από σήμερα θα ισχύσει επίσης ο μειωμένος ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% θα εφαρμοστεί σε βασικά είδη διατροφής, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Αγώνα δρόμου την τελευταία στιγμή έκαναν σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καφετέριες για να εφαρμόσουν τις κατάλληλες αλλαγές στις τιμές των προϊόντων τους, έτσι όπως αυτές παρουσιάζονται στην αναλυτική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Εντούτοις, πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις (όπως αυτές στα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα), αλλά και παγίδες. Παράλληλα, τον Μάιο θα ισχύσει «διπλός» ΦΠΑ, δηλαδή ακόμα και αν τα προϊόντα αγοράστηκαν προ ημερών με 24%, όταν μεταπωλούνται ή και όταν επιστρέφονται θα ισχύει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ 13%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα ξενοδοχεία, θα υπάρξει διαφορά στον ΦΠΑ ανάλογα με την ημερομηνία του check out, το πακέτο διαμονής, αλλά και το ίδιο το ξενοδοχείο.

Πού θα δούμε μείωση τιμών στο ράφι

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί (στα ειδικής παρασκευής και όχι το απλό χωριάτικο), γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στον μειωμένο συντελεστή 13% μετατάσσονται επίσης όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών ψαριών και μαλακοστράκων και ο ίδιος συντελεστής επιβάλλεται στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς όταν πωλούνται στο ράφι.

Μειωμένος ΦΠΑ και σε εστίαση & delivery

Στην εστίαση γενικά τα βρώσιμα – τρόφιμα θα φορολογούνται 13% ΦΠΑ. Έτσι, αναμένεται να πέσει ξανά η τιμή στον χοιρινό σουβλάκι, μετά τη συζήτηση – που είχε κάνει αίσθηση – για την αύξηση στην τιμή του

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται επίσης και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και γενικά έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, fast food, πιτσαρίες, καφετέριες και επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς.

Διαβάστε περισσότερα στο tovima.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Επίδομα θέρμανσης 2021: Σε πέντε δόσεις η πληρωμή – Τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 – Σε πέντε δόσεις …