Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας είχαν αντιπαράθεση σε ζωντανή σύνδεση μετά τη συνάντηση. Τι είπαν Δένδιας- Ερντογάν. Διάλογο εφ όλης της ύλης, αλλά με δικούς της όρους θέλει η Άγκυρα, τα όρια της Αθήνας.
Με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προέκυψε ένταση όταν ο Μ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της “τουρκικής μειονότητας της Θράκης” και για “ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο”.
Η Τουρκία επιδίωξε διάλογο εφ όλης της ύλης και με τους δικούς της όρους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας όμως αντέδρασε με εμφανή εκνευρισμό στις σταθερές ελληνικές θέσεις και ακολούθησε ανταλλαγή διπλωματικών πυρών με ευγένειες μεταξύ των φίλων από παλιά όπως δήλωσαν “Νίκου” και “Μεβλούτ”, αλλά και με αιχμές.
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.
Δένδιας: Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας τόνισε: “Το γνωστό μνημόνιο Λιβύης και Τουρκίας είναι παράδειγμα μη συμμόρφωσης της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και δεν συνάδει με το δίκαιο της Θάλασσας.
Το προσφυγικό από την άλλη πλευρά είναι ευρωτουρκικό ζήτημα. Απορρέει από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Ο κ. Τσαβούσουγλου μου εξέφρασε την επιθυμία για μία νέα συμφωνία. Υπάρχει όμως απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Εβρο το προηγούμενο διάστημα.
Στόχος είναι επίσης η αποκλιμάκωση και αποφυγή παραβατικών ενεργειών, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Όσον αφορά την επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη “όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες”
“Ελλάδα και Τουρκία” κατέληξε “είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα”, τόνισε. Είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα σήμερα”.
Πρέπει επίσης να αποφεύγονται fake news που δυναμιτίζουν το κλίμα όπως αυτά που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένους κύκλους.Εχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διάκειται θετικά στο θέμα των ελεύθερων θεωρήσεων, αλλά υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κεκτημένων που περιλαμβάνουν το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας.
Απευθύνω πρόσκληση στον Μεβλούτ να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα.
Τσαβούσογλου: Κ. Υπουργέ, είστε προκλητικός!
Η ένταση άναψε μετά την πρωτολογία του Ελληνα Υπουργού. Παίρνοντας ξανά το λόγο ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε: “Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι έκανα δηλώσεις προκλητικές. Αυτός όμως ήταν προκλητικός.
Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, η Τουρκική δημοκρατία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Δεν ισχύει αυτό. Αυτό το συζητούμε μεταξύ μας αλλά είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.
Αποδέχομαι ως Ρωμιούς ορθόδοξους τους Ελληνες της πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να μην αποδέχεστε ότι υπάρχουν Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα. Δηλώνουν ότι έχουν τουρκική ταυτότητα. Αυτό δεν μπορείτε να το αρνείστε ούτε να καταπατάτε αυτό το δικαίωμα.
Κάνατε 80.000 πους μπακς προσφύγων. Να μην προσφεύγουμε σε τρίτους για να επιλύουμε τα προβλήματά μας. Αν εκφράζετε όμως τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω”.
Τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα. Συζητήσαμε για προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει διάσταση απόψεων στα ζητήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος προτείνει να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου”.
Οργισμένη απάντηση Δένδια
Ο κ. Δένδιας απάντησε από την πλευρά του: “Δεν είναι δυνατόν να μην απαντήσω. Κάνετε υπερπτήσεις πανω από το ελληνικό έδαφος.
Επίσης, η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει και γίνεται λόγος για Μουσουλμανική μειονότητα. Από ότι θυμάμαι την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Η Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να αποδεχτεί την UNCLOS. Την έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν σωστή η αναφορά σου, Μεβλούτ, στα push backs στο Αιγαίο”.
Μιλάτε, επίσης, για αποστρατικοποίηση. Μα τα νησιά μας έχουν στρατό γιατί απειλούνται. Στρατό που στοιχίζει χρήματα. Και από ποιον απειλούνται; Ολοι το ξέρουμε. Για τον εναέριο χώρο το θέμα υπάρχει από τη δεκαετία του 30 και η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά από 45 χρόνια”.
Τι πρότεινε ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε επίσης ο Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια. “Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα”, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Διπλωματικές πηγές: Η ελληνική προσέγγιση βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και στο Διεθνές Δίκαιο
«Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.
Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις» αναφέρουν διπλωματικές πηγές για το πινγκ πονγκ δηλώσεων στην ‘Αγκυρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επισημαίνουν πως με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προσθέτουν:
«Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο.
Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.
Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».
Σημειώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. «Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως» σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
ΠΗΓΗ – διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις