Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΣΜΟΣ / Απέτρεψε 523 αυτοκτονίες μέσα σε δύο χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ

Απέτρεψε 523 αυτοκτονίες μέσα σε δύο χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ

υνολικά 523 αυτοκτονίες που είχαν προαναγγελθεί μέσω διαδικτύου απέτρεψε την τελευταία διετία η παρέμβαση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μόνο πέρυσι 265 άτομα εκδήλωσαν ηλεκτρονικά πρόθεση αυτοχειρίας, ενώ και φέτος σε 115 περιπτώσεις απετράπη το απονενοημένο. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του αστυνομικού Σώματος, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη σύσταση της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠΟΑΔΗΕ), που λειτουργεί από τις 18 Ιουλίου 2011, ως ειδική αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο διάστημα αυτό η εν λόγω Υπηρεσία έφτασε στα ίχνη και 196 περιπτώσεων παιδικής πορνογραφίας, για τις οποίες συνελήφθησαν 93 άτομα. «Χτυπήσαμε το φαινόμενο αυτό στην καρδιά, μέσα από το νέο λογισμικό που προμηθεύτηκε η ΕΛΑΣ -μόνο λίγες χώρες το διαθέτουν.

Ερευνούμε πλέον σε 24ωρη βάση το διαδίκτυο για τη σύλληψη των παιδόφιλων», είπε ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας, ταξίαρχος Μανόλης Σφακιανάκης.

Στη διετία αυτή οι καταγγελίες πολιτών προς την ΥΠΟΑΔΗΕ έφτασαν τις 14.895, από τις οποίες οι 4.017 ήταν επώνυμες και οι 10.879 ανώνυμες.

Συνολικά οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης διαχειρίστηκαν 7.201 υποθέσεις, για τις οποίες σχημάτισαν 5.906 δικογραφίες, ενώ 423 περιπτώσεις αφορούσαν σε αυτόφωρα αδικήματα.

Τους 2.038 έφτασαν οι κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 1.280 ήταν για αδικήματα αρμοδιότητας της Οικονομικής Αστυνομίας και οι 758 για παραβάσεις που διαπίστωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι συλληφθέντες ήταν 907 (699 Οικονομική Αστυνομία, 208 Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), από τους οποίους οι 75 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και 265 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ο συνολικός αριθμός ελέγχων που διενήργησε η ΥΠΟΑΔΗΕ ανήλθε σε 1.916, εκ των οποίων οι 705 το α΄ εξάμηνο του 2013, κυρίως για φοροδιαφυγή και ανασφάλιστη-αδήλωτη εργασία. Τη διετία αυτή κατασχέθηκαν 1,56 εκατ. ευρώ σε μετρητά, επιταγές 110.000 ευρώ, 616 χρυσές λίρες, 396 μηχανήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, 11.064 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων, 9.983 κιλά καπνού, 7.911 πακέτα τσιγάρων, 29 όπλα, 226 υπολογιστές, 495 σκληροί και οπτικοί δίσκοι, 28 οχήματα, 16 βυτιοφόρα, καθώς και 885.453 λίτρα πετρελαίου.

Η διαπιστωθείσα ζημία του δημοσίου έφτασε στα 35,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία τρίτων στα 3,2 εκατ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον περασμένο Μάρτιο οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβαν συνολικά 2.355 άτομα για χρέη προς το Δημόσιο και λοιπά φορολογικά αδικήματα, με το συνολικό ποσό οφειλής να ξεπερνά τα 2,98 δισ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα χειρίστηκαν άλλες 350 υποθέσεις οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι δεν συνελήφθησαν καθώς προηγουμένως είχαν διευθετήσει τα χρέη τους, που ανέρχονταν συνολικά σε 104 εκατ. ευρώ.

Η ΥΠΟΑΔΗΕ, τέλος, οργάνωσε 67 ημερίδες, 2 συνέδρια και 380 τηλεδιασκέψεις, που παρακολούθησαν πάνω από 30.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Για Υπηρεσία «που έρχεται από το μέλλον» και «πρόκειται να αντιμετωπίσει συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας στα χρόνια που έρχονται», έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, που εξήρε τη δράση της ΥΠΟΑΔΗΕ

«Και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τουλάχιστον στην εικόνα του έλληνα πολίτη για την Ελληνική Αστυνομία είναι ό,τι πιο σύγχρονο, ό,τι κοντύτερα στον πολίτη μπορεί να υπάρξει. Ιδίως δε στις νεότερες γενιές, αυτή η Υπηρεσία έχει σαν μέγιστο ρόλο να προστατεύσει τη νέα γενιά των παιδιών μας από τις απειλές που φυσιολογικά εμπεριέχει αυτός ο τεράστιος νέος χώρος του διαδικτύου», σημείωσε ο υπουργός.

«Είμαστε περήφανοι για αυτή την Υπηρεσία. Δικαιώθηκε η επιλογή για την ίδρυσή της, καθώς πραγματικά παρήχθη πολύ υψηλό έργο.

»Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ηταν η πρώτη φορά που οργανωμένα, συγκροτημένα, συστηματικά και αποφασιστικά η ελληνική Πολιτεία έδωσε ένα δείγμα τού πώς πρέπει να αστυνομεύεται και πώς πρέπει να διώκεται τόσο το οικονομικό, όσο και το ηλεκτρονικό έγκλημα», τόνισε με τη σειρά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος.

zoomblog.org

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Επίδομα θέρμανσης 2021: Σε πέντε δόσεις η πληρωμή – Τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 – Σε πέντε δόσεις …