Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες για όλους μας. Πολύ συχνά γίνεται λόγος για το περιβάλλον και τις θετικές συνέπειες της κρίσης. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε – μεταξύ άλλων – μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της οικονομίας των τελευταίων επτά δεκαετιών, όμως υπάρχει σαφώς και η άλλη όψη του νομίσματος. Κι’ αυτή αντιπροσωπεύει το περιβάλλον.
Έχει γίνει πολλάκις λόγος για τις θετικές συνέπειες του κορονοϊού όσον αφορά τη μείωση των ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα. Το σχεδόν παγκόσμιο Lockdown έχει αφήσει το δικό του αντίκτυπο.
Μια νέα έρευνα του International Energy Agency (IEA) απεικονίζει την δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Βασισμένη σε ανάλυση δεδομένων περισσότερων από 100 ημερών του 2020 η μελέτη περιλαμβάνει ακόμα προβλέψεις και για το υπόλοιπο έτος.
«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς με απόλυτη ακρίβεια τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, όμως η βιομηχανία της ενέργειας μετά την κρίση του κορονοϊού θα είναι εντελώς διαφορετική από προηγουμένως», αναφέρει ο Dr Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.
Σύμφωνα με το CNN, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 8% φέτος, μια μείωση 6 φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ το 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. «Πρόκειται για άνευ προηγουμένου ποσοστό» σημειώνεται στην μελέτη, ενώ τονίζεται πως η πτώση θα είναι πιθανώς διπλάσια από όλες τις αντίστοιχες μειώσεις εκπομπών CO2, που ακολούθησαν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 5% – η μεγαλύτερη πτώση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, με την ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να ισοδυναμεί με μια Κυριακή πριν την πανδημία του κορονοϊού.