Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / Χορεύοντας στο χωριό του Νίκου Μπελογιάννη

Χορεύοντας στο χωριό του Νίκου Μπελογιάννη

Στις 3 Νοεμβρίου αναχώρησαν για την Ουγγαρία δυο οικιστικοί Άγιοι του νομού μας, ο Αϊ-Γιώργης Αυλωναρίου και ο Αϊ-Γιάννης Αλιβερίου με τα χορευτικά τους συγκροτήματα: οι  Ζορμπάδες  του Συλλόγου των Απανταχού Αγιωργητών Καρυστίας και η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη.

  Τα δύο ευβοϊκά σχήματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της UNESCO  και ταξίδεψαν μέχρι την Ουγγαρία στο χωριό Νίκος Μπελογιάννης προκειμένου να συμμετέχουν στη γιορτή που τελείται κάθε χρόνο προς τιμή του.

   Το Σάββατο στις 5 Νοεμβρίου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικού πατριωτισμού, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό αυτού του ελληνικού  χωριού της Ουγγαρίας όλο το εκκλησίασμα έψελνε «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…» και δάκρυα καυτά έκαιγαν τα πρόσωπά μας, γιατί μέσα στην καρδιά της Ευρώπης χτυπά η καρδιά της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας.

   Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στους πεσόντες για την ελευθερία και τη δημοκρατία και αμέσως μετά μας περίμενε μια πολύ συγκινητική γιορτή, καθώς ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δασκάλες του Σχολείου μας επιφύλασσαν μια γιορτή-έκπληξη.

   Το θέμα της γιορτής ήταν  τα δεινά του πολέμου του 1940 και η απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Γερμανούς. Τα στοιχεία που συνθέτουν έναν Πολιτισμό είναι πολλά, όμως στην προκειμένη περίπτωση αυτό που ζήσαμε στο χωριό του Μπελογιάννη, είναι αξία  ανεκτίμητη, γιατί η διάσωση στοιχείων ιστορικών, πολιτισμικών και πνευματικών, είναι πολύ σημαντική, επειδή προστατεύεται   η εθνική ταυτότητα και η  πολιτισμική  κληρονομιά, έξω από την Ελλάδα.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δασκάλες του σχολείου, έκαναν με πολύ πάθος τη διοργάνωση της γιορτής και αυτό ήταν φανερό από το πάθος των παιδιών στα ποιήματα που απέδωσαν και στον χορό που πραγματοποίησαν.

   Γι’ όλ’ αυτά νιώθουμε πολύ περήφανοι και ιδιαίτερα συγκινημένοι που παρευρεθήκαμε στην τόσο σημαντική εκδήλωση της ομογένειας, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία, ο Πρέσβης της Κύπρου, ο Δήμαρχος της πόλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής ομογένειας κ.  Λάτσιος Δημήτριος, καθώς και ο Δεσπότης της Ορθόδοξης Εκκλησίας που βρίσκεται στην Ουγγαρία, και οι δυο Ιερείς της κοινότητας των Ελλήνων.

   Τους τιμητικούς τίτλους  και τα δώρα από την Ελλάδα απένειμαν: η Διευθύντρια Πολιτισμού της Unesco και Πρόεδρος της ΟΠΣΕ κυρία  Νία Κομπορόζου, ο Αντιπρόεδρος της ΟΠΣΕ Αναστάσιος Δημητρίου, η Γραμματέας του Συλλόγου των Απανταχού Αγιωργητών Καρυστίας Κατερίνα Ρήγα και η Αντιπρόεδρός τους Ελένη Αϊδίνη, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Προοδευτικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου  Αγίου Ιωάννου Τσάλα Χρυσούλα.

   Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μας συγχάρηκε όλους ο Δεσπότης Αρσένιος καθώς και τα κολακευτικά λόγια των πρέσβεων  της Ελλάδας και της Κύπρου και όλων των επισήμων αλλά κυρίως του κόσμου για την θερμή φιλοξενία που μας επιφύλασσαν!!!

Φωτογραφίες από την απονομή μεταλλίου προς τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, φωτογραφία με την πρόεδρο της ΟΠΣΕ και Διευθύντρια του λαΪκού πολιτισμού της UNESCO κυρία Νία Κομπορόζου και  τέλος φωτογραφία με τους  Έλληνα Πρέσβη στην Ουγγαρία, Κύπριο Πρέσβη και Δήμαρχο της πόλης και πρόεδρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόεδρο της ελληνικής ομογένειας.

%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%b3

%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%b3

Για το Δ.Σ. της ΟΠΣΕ

Η Πρόεδρος                     Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

Νία Κομπορόζου               Κωνσταντίνος Κλ. ΜπαΪρακτάρης

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Εγγραφές νέων μελών στη Φιλαρμονική Ορχήστρα 

Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΠΠΕΧ) σας ενημερώνει ότι στα πλαίσια των …