Η ΔΕΥΑΧ αντιλαμβάνεται γενικότερα το περιβάλλον ως αξία αυτόνομη και ανεξάρτητη από κάθε χρήση, οικονομική εκμετάλλευση και αισθητική προσέγγιση
φροντίζει δε να πετυχαίνει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων των αντίστοιχων τοπικών οικοσυστημάτων.
Ιδιαίτερα, επιδεικνύει αυξημένη φροντίδα όσον αφορά στη διαχείριση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος δεδομένου ότι η ποιότητα των υδάτων επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών. Ακολουθώντας συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης όλων των ποιοτικών παραμέτρων, στις πιο αυστηρά οριζόμενες κατευθυντήριες τιμές των μικροβιολογικών δεικτών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, σε τρεις πλαζ, εντός του πολεοδομικού ιστού της Χαλκίδας που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αναπτυξιακή, τουριστική και αισθητική άποψη και δέχονται έντονες πιέσεις από το ανθρωπογενές περιβάλλον, ο Δήμος προχώρησε σε παρεμβάσεις αντιμετώπισης των πιθανών επιπτώσεων των ομβρίων υδάτων στα θαλάσσια ύδατα.
Συγκεκριμένα:
– Στην πλαζ Παπαθανασίου, εγκαταστάθηκε προ μηνός πρότυπη μονάδα καθαρισμού ομβρίων υδάτων (η οποία στηρίζεται στην αρχή της μηχανικής πολυστρωματικής φίλτρανσης και έχει δυναμικότητα 75 κυβικών μέτρων ανά ημέρα).
– Στις πλαζ Κουρέντι και Σουβάλα, τέθηκαν πρόσφατα σε πλήρη λειτουργία τα εγκατεστημένα συστήματα άντλησης ομβρίων υδάτων, που τα διοχετεύουν στο κεντρικό δίκτυο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΧ.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, τα εγκατεστημένα αυτά συστήματα άντλησης ομβρίων, λειτουργούσαν τμηματικά. Όμως, η ενεργοποίηση της νέας και μεγαλύτερης χωρητικότητας Μονάδας επεξεργασίας του Κέντρου Λυμάτων, επιτρέπει πλέον την πλήρη λειτουργία τους.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε στις πλαζ Κουρέντι και Σουβάλα, αποτελεί τον οδηγό στην αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων των ομβρίων υδάτων στα θαλάσσια ύδατα τόσο στις υπόλοιπες της Χαλκίδας όσο και σε πολυσύχναστες πλαζ στις άλλες Δημοτικές Ενότητες.