ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Στα πλαίσια της Εβδομάδας Μαθητικής Δημιουργίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) το Εσπερινό ΓΕΛ Χαλκίδας παρουσίασε τρεις από τις δράσεις του οι οποίες υλοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2016-2017.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Χαλκιδέων. Χρ. Παγώνης, ο κ. Αντ. Πατέλης Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας κ. Δ. Κυριτσόπουλος , η κ. Ρούλα Κεχρή Σύμβουλος Αγγλικών Νομού Ευβοίας και ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Νομού Ευβοίας κ. Καπενεκάς Γεώργιος
Πριν την προβολή του Ντοκιμαντέρ «Αρέθουσα» στο Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρήστο Παγώνη απενεμήθη αναμνηστικό δώρο του σχολείου μας για τη συμμετοχή του στο Ντοκιμαντέρ και την οικονομική στήριξη για να μεταβεί η κινηματογραφική ομάδα στη Θεσσαλονίκη.
Α. Η Ομάδα Φωτογραφίας του Εσπερινού ΓΕ.Λ. Χαλκίδας, με επί κεφαλής τους καθηγητές Σάββα Οβαδία, Γωγώ Μοσχολιού και Μάριο Κυριαζίδη, εργάστηκε τη φετινή χρονιά με έναυσμα το έργο του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα.
Η δουλεία ήταν απαιτητική, καθώς η ομάδα χρειάστηκε να συνδυάσει την τέχνη της φωτογραφίας με εκείνη της σκηνοθεσίας, αφού στην κυριολεξία, “στήθηκαν” και φωτογραφήθηκαν σκηνές εμπνευσμένες από τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή.
Έτσι, δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό video διανθισμένο με στίχους, αφήγηση, μουσική και τραγούδια πάνω σε μελοποιημένο Σκαριμπικό στίχο.
Η ομάδα ανανεώνει το ραντεβού της για του χρόνου, για ακόμα πιο δημιουργικά και εμπνευσμένα φωτογραφικά ταξίδια.
Β. Παρουσιάσαμε επίσης video για το Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα «Οι παλίρροιες και το φαινόμενο του Ευρίπου». Στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Μπεληγιάννη Κωνσταντίνο και Κούκη Γεώργιο, οι μαθητές του σχολείου έμαθαν για το φαινόμενο των παλιρροιών γενικά, για το πως εκδηλώνεται στον Εύριπο και επισκέφθηκαν επίσης το χώρο κάτω από την παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας. Με την τεχνική time-lapse κατέγραψαν την εξέλιξη του φαινομένου στον Βόρειο και το Νότιο Ευβοϊκό, όπως επίσης και την αλλαγή της φοράς του ρεύματος, επιβεβαιώνοντας έτσι και κατανοώντας καλύτερα τη σύγχρονη εξήγηση του φαινομένου.
Παράλληλα, αμέσως μετά την πάλαια Γέφυρα της Χαλκίδας στη Βοιωτική ακτή τοποθετήθηκε από το Δήμο η σχετική αφίσα με το πρώτο βραβείο που κέρδισε το σχολείο μας για το φαινόμενο του Ευρίπου.
Γ. Προβάλλαμε το 3o στη σειρά Ντοκιμαντέρ του σχολείου μας με τίτλο «ΑΡΕΘΟΥΣΑ». Πρόκειται για μια ταινία –ντοκιμαντέρ η οποία γυρίστηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του σχολείου μας με το εκπαιδευτικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματόγραφου της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EUFORIA 2015-2016 (Creative Europe-MEDIA European Films for Innovative Audience Development).
Η συνεργασία προέκυψε κατόπιν επιλεκτικής επιλογής του Γενικού Εσπερινού Λυκείου Χαλκίδας που έκανε το αντίστοιχο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με βάση την ποιότητα των προηγούμενων ταινιών του σχολείου μας. Συμμετείχαν τρεις χώρες (Ελλάδα Ουγγαρία Πολωνία)
Το ντοκιμαντέρ του Λυκείου μας αποτέλεσε 1 από τις 12 συμμετοχές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα. Στόχος του EUFORIA ήταν η ανάδειξη κτιρίων ή χώρων που αναπλάστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.
Επίσης στα πλαίσια της εβδομάδας μαθητικής δημιουργίας παρουσιάστηκε ένα ολιγόλεπτο απόσπασμα από το νέο ντοκιμαντέρ που βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ, με τίτλο : Άμαλ ( Ελπίδα )
με θέμα τις οικογένειες προσφύγων που διαμένουν στην δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, όπου μέλη τους βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν παραμείνει στην Συρία.
Η παραγωγή αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Storydoc, στα πλαίσια του προγράμματος Ηοme – New Home που υλοποιείται από το StoryDoc σε συνεργασία με το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Νεολαίας ΟΠΑΝΔΑ και την Περιφέρεια Αττικής, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το Εσπερινό ΓΕΛ Χαλκίδας μέσω των εκπροσώπων του Κυριαζίδη Μάριο ( εκπαιδευτικός) και Ελκένι Σοκόλ ( μαθητής – σκηνοθέτης )
Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να παραχθούν 10 ταινίες μικρού μήκους (διάρκειας 8-15 λεπτών), οι οποίες θα προβληθούν δημόσια στην Αθήνα και σε άλλες 5 πόλεις. Συγκεκριμένα, προβολές θα γίνουν στις πόλεις Μυτιλήνη, Σμύρνη, Τυρ (Λίβανος), Αμάν (Ιορδανία), Ραμάλα (Παλαιστίνη) όπου πραγματοποιείται αντίστοιχο πρόγραμμα με τίτλο Ηοme – New Home.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΟΒΑΔΙΑΣ