Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / Ενημέρωση για την παράκαμψη Χαλκίδας

Ενημέρωση για την παράκαμψη Χαλκίδας

Με αφορμή τις απόψεις κάποιων αναφορικά με την αλλαγή όδευσης της παράκαμψης Χαλκίδας και την αξιοποίηση του δρόμου Βασιλικού – Πισσώνα ως εναλλακτική λύση

κρίνουμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το πώς έχει η κατάσταση και τι διακυβεύεται.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εύβοια είναι η χρηματοδότηση του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας αλλά και των έργων στον υπόλοιπο βασικό οδικό άξονα.

Η μόνη δυνατότητα αξιοποίησης πιστώσεων βρίσκεται στο Ταμείο Συνοχής το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (πρ. ΥΠΕΧΩΔΕ) και διατίθενται σε οδικά δίκτυα που έχουν χαρακτηριστεί, με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Η Εύβοια, μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει δίκτυα χαρακτηρισμένα ως Διευρωπαϊκά. Βρίσκεται όμως σε εξέλιξη η διαδικασία χαρακτηρισμού ως Διευρωπαϊκού Δικτύου του διαμήκη άξονα, που διατρέχει το Νομό από τον Βορά έως τον Νότο, αλλά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Επομένως αυτή τη στιγμή η μοναδική δυνατότητα που έχουμε είναι η παράκαμψη Χαλκίδας, για την οποία έχει διευκρινιστεί ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα Κοινοτικά Προγράμματα (Ταμείο Συνοχής), ως συνδετήριο τμήμα της Εύβοιας με τον ΠΑΘΕ.

Για αυτό το λόγο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ενταχθεί τώρα η παράκαμψη Χαλκίδας, ώστε να κερδηθεί το χρονικό διάστημα των τριών ετών που μπορούν να κατασκευάζονται έργα από το ισχύον πρόγραμμα το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τα έτη 2014-2016 και φυσικά το έργο θα ολοκληρωθεί και με πιστώσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η παράκαμψη Χαλκίδας έχει ξεκινήσει να μελετάται πριν από 25-30 χρόνια περίπου, από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως τώρα έχει επιτέλους ολοκληρωθεί, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι εγκρίσεις, είναι ώριμη και μπορεί να ενταχθεί και να δημοπρατηθεί το έργο της παράκαμψης που αρχίζει από την υψηλή γέφυρα και φθάνει μέχρι τα Ψαχνά, προς την Βόρεια Εύβοια.

Αν τώρα θέσουμε θέμα νέας μελέτης της παράκαμψης Χαλκίδας και νέας όδευσης, είναι σαν να επιλέγουμε να ξεχαστεί περίπου για πάντα αυτό το έργο.
Μια τέτοια πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να αναληφθεί ούτε από το ΤΕΕ ούτε από άλλο φορέα, όταν οι νεκροί είναι δεκάδες κάθε χρόνο και οι τραυματίες εκατοντάδες, ενώ η έλλειψη αυτών των έργων υποδομής λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη της Εύβοιας.

Όσον αφορά στον δρόμο από Βασιλικό προς Πισσώνα δεν έχει τις προδιαγραφές και ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την παράκαμψη Χαλκίδας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕ
Γιώργος Μπουραντάς

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Εγγραφές νέων μελών στη Φιλαρμονική Ορχήστρα 

Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΠΠΕΧ) σας ενημερώνει ότι στα πλαίσια των …