ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Σχετικά με τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικό Σταθμό, ισχύος 165 MW στην θέση «Τσούκα ∆εμενίτη – Προφήτης Ηλίας– Λούτσα – Χαλτζάρα – Χρούση – Πυργάρι – Γκορέ – Κούρφα – Ντελίβια», της Δημοτικής Ενότητας Στυρέων, του Δήμου Καρύστου
Αθήνα, 26 Μαΐου 2020
Τους τελευταίους μήνες οι τοπικές κοινωνίες των οικισμών της Ν. Εύβοιας έχουν αναστατωθεί. Αιτία, η επικείμενη τοποθέτηση 66 επιπλέον ανεμογεννητριών στην περιοχή της Ν. Εύβοιας, 24 εκ των οποίων στον οικισμό του Νημποριού. Η ευρύτερη περιοχή της Ν. Εύβοιας κατέχει αν όχι την πρώτη, σίγουρα μία από τις τρεις πρώτες θέσεις όσον αφορά το ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Η επικείμενη αυτή εγκατάσταση απειλεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά τόσο την (ήδη επιβαρυμένη) εικόνα της περιοχής, όσο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της οικονομικής της δραστηριότητας και ανάπτυξης.
Οι κάτοικοι και οικιστές της περιοχής δεν είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια της χώρας να συμβάλει στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα υπηρετήσει την προσαρμογή της χώρας στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσουν τόσο το υπό αξιολόγηση έργο, όσο και οι συνοδές του διεργασίες (διάνοιξη δρόμων, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή τάφρων για οδεύσεις καλωδιώσεων) μαζί με τις οικονομικές συνέπειες που αυτά θα επιφέρουν, κυρίως στον τουριστικό αλλά και τον κτηνοτροφικό τομέα, είναι αναντίστοιχες των ωφελειών του.
Θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλεγεί να συμβάλει η Ν. Εύβοια στην επίτευξη του εθνικού στόχου αποβαίνει ιδιαίτερα καταστροφικός για την τοπική οικονομία, αλλοιώνει την (πολύτιμη για την τουριστική και πολιτιστική της ταυτότητα) φυσιογνωμία της και δημιουργεί περιβαλλοντικούς κινδύνους στη βιοποικιλότητα της.
Τα χωριά και οι οικισμοί της Ν.Εύβοιας αποτελούν καλαίσθητους, γραφικούς τόπους με ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, η περιοχή του Νημποριού, στην οποία σχεδιάζεται να τοποθετήσουν 24 ανεμογεννήτριες, σήμερα αριθμεί 200 κατοικίες, και αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης. Στο μέρος αυτό έχει αναπτυχθεί ένα μοντέλο ήπιου τουρισμού, που επιτρέπει την εναρμόνιση της τουριστικής και εμπορικής δραστηριότητας με το παρθένο φυσικό τοπίο. Το μοντέλο αυτό, που χαρακτηρίζει τον οικισμό εδώ και δεκαετίες, αποτελεί το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, το σήμα κατατεθέν του.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικού ύψους 120 μέτρων, με διάμετρο έλικα 80 μέτρων, ορισμένες σε υψόμετρο μικρότερο των 160 μέτρων και 400 μέτρα απόσταση από τη θάλασσα, σε συνδυασμό με τα απαιτούμενα συνοδά έργα (διάνοιξη δρόμων χιλιομέτρων, ασφαλτοστρώσεις, θεμελιώσεις με τόνους σκυροδέματος) χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες του τόπου, θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Θα υποβαθμιστούν δραματικά και μη αναστρέψιμα το φυσικό τοπίο, η οικονομική δραστηριότητα και τελικά η ποιότητα ζωής του οικισμού.
Επιπρόσθετα, η περιοχή του Νημποριού είχε πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Το μεγαλύτερο τμήμα της πληγείσας περιοχής καλύπτονταν από φρυγανική βλάστηση, σε χαμηλούς σφαιρικούς θάμνους. Σήμερα, η βλάστηση όχι μόνο δεν έχει επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση της, άλλα το μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας έκτασης έχει απογυμνωθεί τελείως από το έδαφος, αποκαλύπτοντας το βραχώδες υπέδαφος. Η απουσία φυτοκάλυψης, σε συνδυασμό με την τοπογραφία της περιοχής, έχει σαν αποτέλεσμα όταν εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις, να ακολουθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Το έργο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών απαιτεί τόνους μπετού και ασφάλτου. Τα παραπάνω θα αυξήσουν την επιφανειακή απορροή στις ήδη επιβαρυμένες από τις πυρκαγιές περιοχές και θα μειώσουν δραστικά τη κατάδυση του νερού στο έδαφος, οδηγώντας, νομοτελειακά, σε νέα, μεγαλύτερης έντασης και συχνότητας, πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι κάτοικοι και οικιστές του Νημποριού δηλώνουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο μας και απαιτούμε να υπάρξει αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων για το υπό αξιολόγηση αιολικό πάρκο. Επισης δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, έχοντας στο πλευρό μας την τοπική κοινωνία, πως είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε των αγώνα μας για όσο χρειαστεί, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα (ένδικα και μη) μέχρι να ακυρωθεί οριστικά το συγκεκριμένο έργο.
Παράλληλα με τις δικές μας δράσεις, προσβλέπουμε σε άμεσες ενέργειες από τους τοπικούς και εθνικούς φορείς, ώστε να αποτραπεί μια επικείμενη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή για τη Ν.Εύβοια.
Συνυπογράφουν:
Δ.Σ. Συλλόγου Νημποριού
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας – ΣΠΠΕΝΚ
Πρωτοβουλία ενάντια στη περιβαλλοντική καταστροφή και τη κλιματική αλλαγή
Κίνηση Πολιτών για τη Προστασία της Οίτης
Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Δίκτυο “Μεσοχώρα – Αχελώος SOS”
Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης
Δράση για την Άγρια Ζωή
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣ Καρδίτσας)
Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων
Αντώνιος Δ. Βούλγαρης, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
Περιβαλλοντική Κίνηση ‘Εξόρμηση για την Προστασία του Χωριού της Οξυάς’
ΡεμAττική