Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ / Χωριάτικη σε μορφή τσιζκέικ, της Λεονί Σταφυλά

Χωριάτικη σε μορφή τσιζκέικ, της Λεονί Σταφυλά

Η ιδέα ήταν απλή: Θα μπορούσε να σταθεί σε ένα τραπέζι μια χωριάτικη ντοματοσαλάτα σε τελείως διαφορετική μορφή; Η απάντηση εξίσου απλή: Γιατί όχι;

Το τσιζκέικ ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό –δεν είναι και λίγα τα αλμυρά τσιζκέικ που έχω συναντήσει. Δεν ήθελα όμως να χρησιμοποιήσω μαρμελάδα ντομάτας, δεν είχα κανένα λόγο να «γλυκάνω» την χωριάτικη μου. Αποφάσισα λοιπόν να στολίσω το πιάτο μου με τις ψευτο-λιαστές ντομάτες που φτιάχνω στο φούρνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως τις έψησα σε αρκετά δυνατή θερμοκρασία, στους 180 βαθμούς, και για λίγη ώρα, περίπου 20 λεπτά, ώστε να μείνουν ζουμερές. Αντιθέτως για τις «λιαστές» του φούρνου αφήνω τα ντοματίνια να ψήνονται όλο το βράδυ στους 70 βαθμούς.

Εκεί που ατύχησα στην πρώτη μου απόπειρα ήταν με την βάση του τσιζκέικ. Έτριψα το παξιμάδι με λίγο λάδι και μυρωδικά, το έστρωσα ως βάση σε ένα τσέρκι, το έβαλα για λίγο στον ζεστό φούρνο να φύγει η πολύ υγρασία και να γίνει πιο τραγανό, έβαλα την κρέμα τυριού και τις ντοματούλες και πράγματι είχα ένα πολύ όμορφο πιάτο. Μόνο που όταν πήγα να το κόψω η βάση διαλύθηκε! Είχα μια κρέμα τυριού, με ψητές ντοματούλες και… τραγανά ψίχουλα!

Αυτό που έλειπε ήταν κάτι που θα έπαιζε τον συνδετικό κρίκο και βούτυρο δεν ήθελα να βάλω με κανέναν τρόπο. Με τα πολλά κατέληξα σε κάτι πολύ απλό: ένα τόσο δα κομματάκι τυρί (είχα μάλιστα στο ψυγείο μια γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά) που έτριψα μαζί με το παξιμάδι και όταν ψήθηκε κράτησε τα πάντα στη θέση τους: Η βάση του τσιζκέικ μου ήταν ένα πολύ τραγανό μπισκότο.

Όσο για την κρέμα του τυριού, δεν έχει τίποτα πολύπλοκο –εγώ χρησιμοποίησα φέτα και ανθότυρο θα μπορούσε όμως να μπει κατίκι ή μανούρι ή μυζήθρα.

Το αποτέλεσμα είναι νόστιμο και όμορφο. Και επιπλέον δεν είναι απλώς μια σαλάτα, είναι ένα αξιοπρεπέστατο ορεκτικό.
Ιδού:

Για 2 άτομα (οι ποσότητες προσαρμόζονται στον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να φάνε)

Για την βάση

2-3 μικρά παξιμάδια –προτιμώ τα κριθαρένια
λίγο λάδι,
2-3 φυλλαράκια βασιλικού
1 σελίδα σκόρδο
25 γραμμάρια γραβιέρα

Για την κρέμα τυριού

30 γρ. φέτα
30 γρ. ανθότυρο
2 κουταλιές γιαούρτι
λίγο γάλα, αν χρειαστεί να αραιώσει η κρέμα
1φρέσκο κρεμμυδάκι
Λίγη ρίγανη

Για την επικάλυψη

10-15 Ντοματακια κομμένα στη μέση
ζάχαρη, χοντρό αλάτι, ρίγανη, λάδι,
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
μια σταλιά μπαλσάμικο
3-4 ελιές χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

Για τη βάση

Περνάω για ένα δευτερόλεπτο τα παξιμαδάκια κάτω από το νερό της βρύσης και φτιάχνω την βάση βάζοντας όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι. Όταν πολτοποιηθούν καλά, στρώνω με λαδόκολλα μια λαμαρίνα, ακουμπάω ένα τσέρκι (αυτό που χρησιμοποίηση ήταν μικρό, με 8 εκατοστά περίπου διάμετρο) και στη βάση του πιέζω τα τρίμματα του παξιμαδιού. Το βάζω και 10 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για να γίνει τραγανό και να «κολλήσουν» τα ψίχουλα με την βοήθεια της γραβιέρας. Το αφήνω να κρυώσει, με το τσέρκι.

Για τα ντοματίνια

Κόβω στη μέση τα ντοματίνια και τα βάζω σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ρίχνω λίγο χοντρό αλάτι, λίγη ζάχαρη, λίγη ρίγανη και λίγο λάδι. Στην άκρη του ταψιού βάζω και το κρεμμύδι που έχω κόψει στη μέση, το πασπαλίζω με αλάτι, μια σταγόνα λάδι και μια σταγόνα μπαλσάμικο. Τα ψήνω στον φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι ν’ αρχίσουν να μαυρίζουν στις άκρες –προσοχή, όχι να καούν! Τα αφήνω να κρυώσουν.

Για την κρέμα τυριού

Στο μπλέντερ ξανά όλα μαζί. Τα χτυπάω να πολτοποιηθούν και ρυθμίζω την πυκνότητα με λίγο γάλα αν χρειάζεται. Στο ψυγείο να κρυώσει!

Την ώρα που πρόκειται να το σερβίρω, στρώνω ένα στρώμα της κρέμας του τυριού πάνω από την τραγανή βάση και καλύπτω όλη την επιφάνεια με τα ντοματίνια. Από πάνω βάζω το κρεμμύδι που έχω «διαλύσει» σε φυλλαράκια και διασκορπίζω τις ψιλοκομμένες ελιές.

Αφαιρώ το τσέρκι προσεχτικά, ρίχνω ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο και το τσιζκέικ είναι έτοιμο! Απλό δεν είναι;

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Κανελόνια με κιμά

Υλικά 1 πακέτο (250 γρ.) Κανελόνια 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ½ ποτηράκι κρασί άσπρο 4 …