της Ελένης Γλύκα Νικολαϊδη
Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακό γλυκό της Σαρακοστής αλλά το τρώμε άνετα όλες τις ημέρες του χρόνου. Σε αυτό εδώ το πόστ θα δούμε τους σημαντικότερους λόγους για να απολαμβάνουμε τον χαλβά είτε από ταχίνι είτε από σιμιγδάλι.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη χαλβά, αλλά τα βασικά είναι δύο: χαλβάς από ταχίνι ή χαλβάς από σιμιγδάλι. Εκτός από τον σησαμένιο και τον σιμιγδαλένιο, πολύ γνωστοί χαλβάδες είναι κυρίως ο παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων (σαπουνέ, φαρσαλινός ή παζαριώτικος), αλλά και ο τουρκικός κετέν χαλβάς (κετέν χελβά).
Ο χαλβάς από ταχίνι είναι νηστίσιμος. Ανάλογα, όμως, με την τήρηση της νηστείας για το λάδι, νηστίσιμοι θεωρούνται και οι άλλοι τύποι χαλβά εφόσον έχουν παρασκευαστεί ανάλογα.
Κάθε χαλβάς πάντως έχει και την αντίστοιχη θερμική και διατροφική αξία. Ο χαλβάς που παρασκευάζεται από ταχίνι δηλαδή από ψημένο, τριμμένο, και ξεφλουδισμένο σουσάμι περιέχει μεταξύ άλλων:
Καλά λιπαρά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Σουσάμι δηλαδή φυτικές πρωτεΐνες που δρουν προστατευτικά στους μύες και στους ιστούς.
Παράλληλα ο χαλβάς από ταχίνι είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε, που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε υψηλά ποσοστά, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Τα συστατικά αυτά τον κάνουν πολύτιμο αφού δυναμώνουν τα κόκαλα μας και θωρακίζουντην καρδιά μας.
Αν ο χαλβάς προέρχεται από σουσάμι ολικής άλεσης, τότε περιέχει σε μεγάλες ποσότητες φυτικές ίνες, οι οποίες κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα ενώ μας κόβουν την πείνα. Είναι δηλαδή και διαιτητικός!
Παράλληλα περιέχει στερόλες και λιγνάνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Τέλος, και ο χαλβάς που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην καρδιά και στο δέρμα.
Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να τα λαμβάνετε υπόψη ανάλογα και με την ποιότητα του χαλβά. Είναι άλλο πράγμα να πάρεις μια καλή συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά και να τον φτιάξεις σπίτι σου και άλλο να αγοράσεις τον έτοιμο χαλβά του εμπορίου, τα ακριβή συστατικά του οποίου δεν μπορούμε να τα γνωρίσουμε με 100% βεβαιότητα.
Γι’ αυτό δοκιμάστε τις συνταγές για χαλβά και προτιμήστε να τον φτιάξετε με τα χεράκια σας.