Εισαγωγή
Αυτή η νόστιμη τορτίγια φτιάχνεται σύμφωνα με μία παλιά σεβιλιάνικη οικογενειακή συνταγή και τρώγεται χλιαρή. Η τορτίγια είναι μια πλούσια ομελέτα από αυγά, πατάτες και κρεμμύδια καθώς και άλλα συστατικά που εξαρτώνται από την ευρηματικότητα του μάγειρα.
Σε πολλές οικογένειες της Ισπανίας σπάνε ήδη από το Σάββατο το βράδυ τα αυγά για την τορτίγια που θα ετοιμαστεί την τελευταία στιγμή την Κυριακή για να την πάρουν μαζί τους στη θάλασσα.
Υλικά
Υλικά για έξι άτομα
1 κιλό πατάτες
200 γραμμ. κρεμμύδια
2 μικρά κολοκυθάκια
200 γραμμ. βρασμένες γαρίδες
10 αυγά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Κόβουμε τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα κρεμμύδια κατά μήκος στα τρία, τα κρατάμε με το δάκτυλο και κόβουμε κάθετα σε κύβους 2 περίπου εκατοστών.
Σοτάρουμε τις πατάτες σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για πέντε λεπτά χωρίς καπάκι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα αυγά σε μεγάλο μπόλ και τα χτυπάμε με το πιρούνι προσεκτικά στην αρχή και μετά για 10 λεπτά δυνατά.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις κόβουμε στη μέση. Τις ανακατεύουμε με τα λαχανικά και προσθέτουμε το μείγμα στα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε απότομα μέσα όλο το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και τηγανίζουμε για πέντε λεπτά σε δυνατή φωτιά χωρίς να τη σκεπάσουμε. Όταν αρχίσει να πήζει η τορτίγια, βάζουμε πάνω από το τηγάνι ένα πιάτο και το τραβάμε από τη φωτιά.
Αναποδογυρίζουμε, βάζουμε το τηγάνι πάλι στη φωτιά και αφήνουμε την τορτίγια να «γλιστρήσει» πάλι μέσα στο τηγάνι. Ψήνουμε για πέντε λεπτά ακόμα σε χαμηλή φωτιά.
Τη σερβίρουμε χλιαρή, αλλά μπορεί να φαγωθεί και κρύα με μία πράσινη, δροσερή σαλάτα.
Πηγή : Ισπανία Εξαιρετικές γεύσεις της Μεσογείου, Εκδόσεις Καστανιώτη