Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ / Το παραμύθι σύμμαχος των γονιών για την καλύτερη ασφάλεια τους !!

Το παραμύθι σύμμαχος των γονιών για την καλύτερη ασφάλεια τους !!

Ενας από τους πιο μεγάλους φόβους των γονιών είναι ο « κακός λύκος» που μπορεί να «τρυπώσει» στη ζωή του παιδιού .

Πολλά ακούμε καθημερινά που μας φοβίζουν και μας προβληματίζουν σοβαρά για το πως θα προφυλάξουμε το παιδί μας απο κακόβουλους ανθρώπους , από ανθρώπους που μπορούν να βλάψουν το αγγελούδι μας είτε ψυχολογικά , είτε σωματικά , είτε και τα δυο μαζί. Δυστηχώς οι καιροί που ζούμε είναι τέτοιοι που οφείλουμε να προετοιμάσουμε το παιδί για τυχόν τέτοιους κινδύνους . Απο ποια ηληκία όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε στα παιδιά για το συγκεκρίμενο θέμα χωρίς σαφώς να τα τρομοκρατήσουμε αλλά απλώς να τα αφυπνίσουμε για να ειναι σε θέση να προφυλάξουν τον ευατό τους ?

Κι όμως ακόμη και απο την ηληκία των 3 – 5 ετών μπορούμε να συζητάμε μαζί με το παιδί για κάποιους απλούς αλλά βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρεί. Σ’ αυτή την ηληκία τα παιδιά όπως και αλλούς κανόνες που βάζουμε για την σωστή διαπαιδαγωγήση τους , έτσι είναι έτοιμα να μάθουν οτι :

• ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ , δηλαδή σε άτομα που τα βλέπουμε για πρώτη φορά , δεν ξέρουμε το όνομα τους , δεν έχουμε πάει ποτέ σπίτι τους , δεν έχουν έρθει ποτέ στο δικό μας .

• ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ποτε και για κανένα λόγο να μας αγγίξει κάποιος σε κάποια μέρη του σώματος μας( τα μέρη που καλύπτει το φανελάκι και το εσωρούχο μας )

• ΟΤΑΝ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα αν δεν ρωτήσουμε ποιός είναι έτσι ώστε να σιγουρευτόυμε οτι γνωρίζουμε καλά τον επισκέπτη.

• ΠΟΤΕ δεν δεχόμαστε να μας συνοδέψει ένας άγνωστος στο σπίτι

• ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ Η΄ ΒΟΛΤΑ , δεν απομακρυνόμαστε από την μαμά και το μπαμπά

• ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ και δώρα από αγνώστους

Μία καλή προσέγγιση για όλα αυτά τα θέματα είναι να διαβάσουμε ένα κλασσικό παραμύθι , όπως «η κοκκινοσκουφίτσα» ή «η χιονάτη» .Μέσα από διάφορες ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ιστορία του εξηγούμε τι σημαίνει «δεν μιλάμε σε ξένους» και του μιλάμε για τον κίνδυνο που μπορεί να παραμονεύει ακόμα και αν εμείς δεν τον βλέπουμε Π.χ ο κακός λύκος ντύθηκε γιαγιά αλλά παρέμεινε κακός ……η κακιά μάγισσα μεταμορφώθηκε σε καλή γιαγιούλα πρόσφερε ένα μήλο στη Χιονάτη όμως που δεν της έκανε καλό…….. Εξάλλου αυτή είναι η μαγεία του παραμυθιού , έχει την δύναμη με το πιο ευχάριστο και αγαπητό τρόπο να περάσει τα πιο σημαντικά μηνήματα και να βοηθήσει τα παιδιά να χτίσουν μια δυνατή προσωπικότητα

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Επιστροφή  στα θρανία με Χαμόγελο! Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχεται …