Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ / Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψείρες;

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψείρες;

ι ψείρες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα της παιδικής ηλικίας και μολονότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, δεν πρέπει να αποτελούν αιτία πανικού. Αν σας φαίνεται αδιανόητο το παιδί σας να κολλήσει ψείρες, επειδή καθημερινά το κάνετε μπάνιο και λούζετε τα μαλλάκια του, τότε μάλλον θα πρέπει να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου.

Οι ψείρες είναι μικρά έντομα χωρίς φτερά, που ζουν στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής των ανθρώπων. Έχουν έξι πόδια, τα οποία χρησιμοποιούν για να προσκολλώνται στα μαλλιά και τρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα. Είναι διαφανείς, αλλά μόλις ρουφήξουν αίμα αποκτούν ένα καφέ ή κοκκινωπό χρώμα. Οι ψείρες τρέφονται 4-5 φορές την ημέρα και το τσίμπημα τους είναι αυτό που προκαλεί την ενοχλητική φαγούρα.
Οι θηλυκές ψείρες γεννούν αβγά, τις γνωστές κόνιδες, τις οποίες κολλούν στη ρίζα των μαλλιών όπου η θερμοκρασία είναι ιδανική για την εκκόλαψή τους. Οι κόνιδες χρειάζονται 7 – 10 μέρες για να εκκολαφθούν.

Η καθαριότητα των μαλλιών δεν επηρεάζει τις ψείρες, καθώς εντοπίζονται και σε καθαρά και σε βρώμικα μαλλιά. Επίσης δεν παίζει ρόλο το μήκος των μαλλιών, αφού ψείρες μπορούν να κολλήσουν και τα αγοράκια που έχουν πολύ κοντά μαλλιά. Γενικά όλα τα παιδάκια που πηγαίνουν σχολείο μπορούν εύκολα να κολλήσουν ψείρες, καθώς κάθονται και παίζουν κοντά το ένα στο άλλο.

Αν θέλετε να προλάβετε τις ψείρες, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:
Πείτε στο παιδί σας να μην μοιράζεται καπέλα, κασκόλ, χτένες, τσιμπιδάκια και άλλα προσωπικά αντικείμενα.
Αν το κοριτσάκι έχει μακριά μαλλιά, καλό θα είναι να τα δένετε, όταν πηγαίνει στο σχολείο.
Χρησιμοποιήστε τις προληπτικές λοσιόν που πωλούνται στα φαρμακεία ή βάλτε στα μαλλιά του παιδιού μια σταγόνα λεβάντας ή κάποιο άλλο αιθέριο έλαιο.
Ελέγχετε μια φορά την εβδομάδα το κεφαλάκι του παιδιού για ψείρες ή κόνιδες.

Αν, ωστόσο, το παιδί σας κολλήσει, δεν χρειάζεται πανικός. Αγοράστε από το φαρμακείο κάποιο αντιφθειρικό προϊόν και ακολουθήστε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης. Επίσης θα πρέπει να πλύνετε στους 60 βαθμούς όλα τα ρούχα και τα καπέλα του παιδιού, καθώς και τα σεντόνια που κοιμήθηκε. Τέλος, μην ξεχάσετε να ενημερώσετε το σχολείο.

mother.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Επιστροφή  στα θρανία με Χαμόγελο! Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχεται …