Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ / Γιατί τα παιδιά είναι εθισμένα στα βιντεοπαιχνίδια;

Γιατί τα παιδιά είναι εθισμένα στα βιντεοπαιχνίδια;

Μελέτες του Πολυτεχνείου του Τέξας (παρακουλούθησε 165 παιδιά για 3 συνεχόμενα έτη) απέδειξαν ότι τα παιδιά που είναι εθισμένα στα βιντεοπαιχνίδια έχουν ψυχολογικά προβλήματα από το σχολείο (π.χ. Bulling, απόρριψη από τους φίλους τους κ. α.) αλλά και από το σπίτι (π.χ. ζήλεια από συγγενικά πρόσωπα κ. α. ).

Το σενάριο των βιντεοπαιχνιδιών που παίζουν αλλά, κυρίως, τα γραφικά τους κάνουν τα παιδιά να ξεχνάνε ότι τους συμβαίνει και να μην εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν διαταραχές στην συμπεριφορά τους με βίαιες εξάρσεις και δυσκολία στην κοινωνικοποίηση. Προβλήματα μπορεί να υπάρξουν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις (γονιών-παιδιών)

Όταν υπάρχει προτίμηση από τα παιδιά σε βιντεοπαιχνίδια με όπλα και έντονη βία, είναι σημάδι πως πιθανόν υπάρχει ιστορικό bulling από μεγαλύτερο ή συνομήλικο παιδί ή τσακωμοί με παιδιά στο σχολικό ή εξωσχολικό περιβάλλον. Μέσα από την ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια τα παιδιά εκτονώνουν το φόβο τους στο να εκμυστηρευτούν τα παραπάνω συμβάντα σε έναν ενήλικο. Επίσης δείχνει θυμό και προς τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Για τους παραπάνω λόγους οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν την ενασχόληση των παιδιών με τα βιντεοπαιχνίδια. Αυτό πρέπει να γίνει με υπομονή, συζήτηση και ήρεμο τρόπο.

Μονάδες Παροχής Βοήθειας προς τους γονείς:

  • Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, 10 π.μ.-2 μ.μ., τηλέφωνο: 210 7710824. Δέχεται παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών.
  • Ειδικό ιατρείο, Ψυχιατρική Κλινική Παιδιών και Εφήβων, Πέμπτη 9 π.μ.-2 μ.μ., Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τηλέφωνο 2310 892417. Δέχεται παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών.
  • Τμήμα Παθολογικής Χρήσης Διαδικτύου Ενηλίκων, μονάδα απεξάρτησης «18 Άνω», ΨΝΑ, 9 π.μ.-8 μ.μ., Βουρνάζου 37, Αμπελόκηποι, τηλέφωνο: 210 6448003, 210 6448980, e-mail: net18ano@gmail.com. Δέχεται ενηλίκους (όριο ηλικίας αποδοχής τα 18 έτη).
  • ΚΕΘΕΑ «Πλεύση», Τμήμα Συμβουλευτικής για εφήβους και νεαρούς ενηλίκους για την προβληματική χρήση του Διαδικτύου. Μαγνησίας 25, τηλέφωνο: 210 8218883, ώρες 9 π.μ.-5 μ.μ., e-mail: info@kethea-plefsi.gr. Δέχεται εφήβους και αναδυόμενους ενηλίκους, όχι μεγαλύτερους των 24 ετών.
  • Γραμμή Βοήθειας «ΥποΣτηρίζω», τηλέφωνο: 800 1180015 (χωρίς χρέωση), ε-mail: help@saferinternet.gr, ιστοσελίδα: www.help@saferinternet.gr

Α.Ρ.

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Επιστροφή  στα θρανία με Χαμόγελο! Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχεται …