Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ / Γιαγιά σε ρόλο νταντάς: Τα υπέρ και τα κατά!

Γιαγιά σε ρόλο νταντάς: Τα υπέρ και τα κατά!

Η Σούπερ γιαγιά επιστρέφει! Τώρα είσαστε πιο ήρεμοι που η αγαπημένη σας μανούλα κρατάει το αγγελούδι σας .

Ειστε σίγουροι πως θα το προσέχει & θα το φροντίζει καλύτερα απο κάθε άλλον γιατί πως να το κάνουμε «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί» και έχετε απόλυτο δίκιο !!!Μήπως όμως θα έπρεπε να δούμε και κάποιες σημαντικές παραμέτρους σαυτό το ονειρεμένο σκηνικό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τυχόν παρεξηγήσεις και δυσάρεστες καταστασεις .Ας δούμε μαζί λοιπόν τα υπέρ και τα κατά :

• ΥΠΕΡ : Η συμμετοχή των γιαγιάδων και των παππούδων στο μεγάλωμα των εγγονιών είναι σημαντική. Το παιδί λαμβάνει αμμέριστη αγάπη και φροντίδα αλλά και στους ίδιους τους δίνεται η ευκαιρία να διορθώσουν λάθη που ενδεχομένως έκαναν στην ανατροφή των δικών τους παιδιών

• ΚΑΤΑ : Πολλές γιαγιάδες διαφωνούν με το τρόπο που κάποιοι κανόνες εφαρμόζονται απο τους γονείς .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους τροποποιούν ή ακόμη και να τους αλλάζουν τελείως .Λογικό επακόλουθο θα είναι το παιδί να μπερδεύεται , να μην μπορεί να οριοθετηθεί η συμπεριφορά του και στο τέλος να επιλέγει να ακολουθεί αυτόν που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του. Δώστε άμμεσα και με ήρεμο τρόπο να γίνει αντιληπτό οτι γονείς και γιαγιάδες πρέπει να έχουν «κοινή γράμμη» στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Επίσης να είστε σαφείς σαυτό που τους ζήτατε , εξηγώντας τους πάντα το γιατί. Ετσι και θα προσδιορισετε τους ρόλους και θα δείξετε ότι έκτιματε αυτό που κάνουν.

• ΥΠΕΡ : Η σχέση του παιδιού με τη γιαγια χαρακτηρίζεται από ζεστασιά και οικειότητα .Αυτό βοηθά το παιδί , γιατί στη ζωή του υπάρχουν δυο πρόσωπα στα οποία μπορεί να μιλήσει πιο ανοιχτά και να εμπιστευτεί.Η υγιής σχέση που δημιουργείται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού , συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση του, γεγονός που σημαίνει οτι οι παππούδες και οι γιαγιάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν στη ζωή των εγγονιών τους .

• ΚΑΤΑ : Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γιαγιάδων που εξακολουθούν να πιστεύουν σε προλήψεις . Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η νοοτροπία είναι κάτι που δεν αλλάζει εύκολα στις μεγάλες ηληκίες και δεν είναι σωστό να τις αποπαίρνουμε γιαυτό. Μπορείς να της εξηγήσεις οτι εσύ δεν προσπάθεις να τις αλλάξεις αυτά που πιστεύει απλώς ότι για το καλύτερο του παιδιού δεν θα πρέπει να τις ακολουθεί ειδικά για θέματα υγείας και ασφάλειας του .

• ΥΠΕΡ:Οι παππούδες και οι γιαγιαδες συμμετέχουν ενεργά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των εγγονιών . Η συμβολή τους στην ανατροφή των εγγονιών τους γίνεται και με την εξιστόρηση μιας πραγματικής ιστορίας , ενός παλιού παραμυθιού ή με την εκμάθηση ενός παιχνιδιού που έπαιζαν στην παιδική τους ηληκία.

• ΚΑΤΑ : Τα χατήρια!Σοκολάτα για να σταματήσει να κλαίει ,τηλεόραση για να σταματήσει να γκρινιάζει, τραγουδάκια για να φάει, καβάλα στη πλάτη για να παει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί…..Οι ώρες που περνά με τη γιαγιά είναι σαν να είναι σε ενα ιδιωτικό παιδότοπο! Ετσι όταν εσύ επιστρέφεις , να δείχνεις σαν τη κακιά μάγισσα των ορίων. Σαυτή τη περίπτωση συζήτησε για τα απολύτως απαραίτητα .Ξεχώρισε τα πιο σηματικά ζητήματα στα οποία διαφωνείς .Δες οτι εφόσοσν τηρούνται τα όρια σε κάποια βασικά ζητήματα άσε τη γιαγιά να λειτουργήσει κι αυτή με το τρόπο που ξέρει που μπορεί να είναι διαφορετικός απο τον δικο σου.

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Επιστροφή  στα θρανία με Χαμόγελο! Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχεται …