Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ / Έφηβοι και εξετάσεις. Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας (από τη σύμβουλο γονέων Γιούλη Μιγγείρου)

Έφηβοι και εξετάσεις. Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας (από τη σύμβουλο γονέων Γιούλη Μιγγείρου)

Άλλη μιά σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Και η συνήθης κατάληξη της χρονιάς είναι οι εξετάσεις.

Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες που έδινα εξετάσεις! Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα είναι η κούραση που βίωνα. Το ίδιο ίσως έχουν ανάμνηση και οι περισσότεροι γονείς που τα παιδιά τους δίνουν εξετάσεις αυτή την περίοδο. Επίσης, και η εποχή δεν θεωρείται η ιδανικότερη για εξετάσεις, γιατί είναι μέσα στην άνοιξη, κατά την διάρκεια της οποίας όχι μόνο η φύση είναι ξεσηκωμένη αλλά και οι ίδιοι οι έφηβοι.

Όμως αυτό είναι το σύστημα και πρέπει να το ακολουθήσουμε, αφού τόσα χρόνια δεν έχει επιτευχθεί καμμία βελτίωση. Ιδιαίτερα αυτή την χρονιά οι προβληματισμοί είναι πολλοί. Ένας απ’ αυτούς είναι ότι οι νέοι έχουν απογοητευτεί από την γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας μας, με αποτέλεσμα να θεωρούν και λίγο μάταια και ανούσια την οποιαδήποτε προσπάθειά τους. Αυτό το μήνυμα μου δίνουν καθημερινά έφηβοι και σε μεγαλύτερο βαθμό βέβαια το αισθάνονται τα παιδιά που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Από την άλλη όμως δεν μπορούμε ν’ αναχαιτίσουμε τα όνειρα, τους στόχους και τις επιδιώξεις από τους νέους ανθρώπους, γιατί είναι σαν να τους αφαιρούμε την πνοή για δημιουργία και παραγωγικότητα. Έτσι οι γονείς και τ’ αγαπημένα πρόσωπα των εφήβων βρίσκονται κοντά τους για να τους υποστηρίξουν και να τους ενθαρρύνουν στα νέα βήματα της ζωής τους. Να τους προσφέρουν ενδυνάμωση, εμψύχωση αλλά και ηρεμία για να προσανατολιστούν ξεκάθαρα στους στόχους τους.

Βοηθήστε τον έφηβο να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του ακούγοντας προσεκτικά τι έχει να πει, χωρίς να προσπαθείτε να τον κατευθύνετε και να τον καθοδηγείτε. Είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, να στηρίξει τον εαυτό του και να προσπαθήσει να πείσει τον οικογενειακό περίγυρό του ότι αξίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση τους.

Επίσης, η ισορροπημένη διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος παίζουν καθοριστικό ρόλο κατά την διάρκεια των εξετάσεων για την σωστή απόδοση του μαθητή. Είναι πολύ καλό να ξεκινάει η μέρα με ένα καλό πρωινό και να ακολουθούνται τα απαραίτητα γεύματα με συνδυασμό τροφών που ενισχύουν τον οργανισμό αλλά κι ενδυναμώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Γενικότερα στο σπίτι θα ήταν χρήσιμο για την καλύτερη αυτοσυγκέντρωση του μαθητή να υπάρχει ηρεμία και να αποφεύγονται οι έντονες λογομαχίες και καβγάδες μεταξύ των μελών της οικογένειας. Η ένταση, οι εκρήξεις είναι αιτίες εσωτερικής έντασης και αποδιοργάνωσης της προσωπικότητας, που δεν βοηθούν στην επίτευξη των επιθυμητών στόχων.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά σ’ αυτές τις εξετάσεις. Η μεθοδική μελέτη με οργάνωση και πρόγραμμα, η συγκέντρωση και ο αυτοέλεγχος αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της καλύτερης επίδοσης και των καλύτερων αποτελεσμάτων.

 

    

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Επιστροφή  στα θρανία με Χαμόγελο! Σχολικό bazaar, πάντα με ασφάλεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχεται …