Αρέθουσα

Η Αρέθουσα ήταν μία από τις ακόλουθους της Άρτεμης.  Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα άρδω(=ποτίζω) και σημαίνει «αύρα», «δροσιά νερού».  Ο Απολλόδωρος την αναφέρει ως  μία από τις Εσπερίδες, ενώ κατά τον  Βιργίλιο ήταν κόρη της Δωρίδας και του Νηρέα.

Σύμφωνα με τον μύθο την Αρέθουσα αγάπησε ο Αλφειός, ένας νέος ακόλουθος κι αυτός της Άρτεμης. Εκείνη, όμως, αρνήθηκε την αγάπη του κι έφυγε μακριά του. Ο Αλφειός άρχισε να την καταδιώκει και τότε η Αρέθουσα κατέφυγε στο νησάκι Ορτυγία κοντά στις Συρακούσες, όπου η Άρτεμη, σύμφωνα με τον Οβίδιο, τη μεταμόρφωσε σε πηγή. Ο Αλφειός δεν αντεχε μακριά της και παρακάλεσε την Αφροδίτη ή την Άρτεμη να μεταμορφωθεί κι αυτός σε νερό, ώστε μέσω της Αδριατικής να φτάσει κοντά της και να ενωθεί μαζί της. Κατά μία άλλη παράδοση, όπου εμφανίζεται ως ποτάμιος θεός, μεταμορφώθηκε μόνος του σε ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα.

Στην περιοχή που δημιουργήθηκε η πηγή της Αρέθουσας, ιδρύθηκαν αποικίες από τους Έλληνες, γι’ αυτό και σύμφωνα με ορισμένους μελετητές ο παραπάνω μύθος αποτελεί συμβολισμό του Ευβοϊκού, και γενικότερα ελληνικού αποικισμού στην Κάτω Ιταλία. Ο Παυσανίας, μάλιστα, αναφέρει πώς όταν ο Αρχίας ο Κορίνθιος πήγε στους Δελφούς για να πάρει χρησμό, πού να ιδρύσει τη νέα τους αποικία στις Συρακούσες, η Πυθία του είπε να πάει εκεί που τα νερά της Αρέθουσας σμίγουν με τον Αλφειό.

Η Αρέθουσα λατρευόταν ιδιαίτερα από τους Χαλκιδέους. Ο Στράβωνας αναφέρει πως όταν οι Αιγιείς ρώτησαν στο μαντείο των Δελφών ποια είναι τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο, η Πυθία απάντησε πως ανάμεσα σε αυτά είναι και οι άνδρες Χαλκιδείς, οι οποίοι πίνουν νερό της ιερής Αρέθουσας (Στράβων, C 449). Κατά την αρχαιότητα  τα νερά των πηγών περιτριγύριζαν την πόλη, ενώ μέχρι σήμερα φαίνονται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.  Η αρχαία λατρεία της νύμφης είναι αισθητή και στη σύγχρονη πόλη, καθώς το κεφάλι της είναι το σύμβολο της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου Χαλκιδέων, η οποία φέρει και το όνομά της.

Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία:

http://el.wikipedia.org/wiki/

Τζέτζος Ι., Βιβλίον Ἱστορικης της δια στίχων πολιτικών https://books.google.gr

Καραπασχαλίδου Α., Η θρυλική Αρέθουσα, χ.ε., Χαλκίδα 2007

Καραπασχαλίδου Α., Χαλκίδα – Η προσωπογραφία της πόλης μέσα από την οδική ονοματοθεσία της, TEC Σύμβουλοι Οργανισμών και Επιχειρήσεων, Χαλκίδα 2012

Πηγές εικόνων:
Εικ.1,2: Προσωπικό αρχείο του συντάκτη

Εικ. 3,4:  http://ancient-hellas888.blogspot.gr

Συγγραφή: Μαγδαληνή Μαμασούκα

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Χαλκίδα: Μια βόλτα στην αρχαία πόλη

H γειτονιά μας αλλιώς Χαλκίδα, η νύφη του Ευβοϊκού… Μία πόλη με πλούσια αξιοθέατα και …