Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΔΡΑΣΕΙΣ / Η οδός Τσιριγώτη άναψε τα γοητευτικά της φώτα

Η οδός Τσιριγώτη άναψε τα γοητευτικά της φώτα

Η οδός Τσιριγώτη φωτίστηκε με χρώματα καλοκαιριού κι αισιοδοξίας! Ο Αντώνης Ζαούρης βοήθησε σε όλο αυτό το εγχείρημα και μας μιλά σε μια χαλαρή κουβέντα γι’αυτό !

Α.Ζ.: Πρώτα από όλα είναι μια πρωτοβουλία των εμπόρων του δρόμου που έγινε με την έγκριση των κατοίκων !

h.gr: Θα είναι ψηλά ή θα παίζει με τα ύψη?

A.Z.: Δεν υπάρχουν προδιαγραφές επειδή είναι δρόμος, δεν είναι πεζόδρομος, θέλει να είναι από 5,5 μέτρα και πάνω για να  περνά το πυροσβεστικό και τα ψηλά οχήματα, αν ήταν χαμηλό θα ήταν συγκλονιστικό αλλά θα είναι ψηλά, σκέψου το φως  όπως περιορίζεται στο φανάρι θα κάνει τρομερό εφέ, δεν θα βγάζει φωτισμό από κάτω αλλά θα φωτίζει το κοφινέλο και θα αντανακλά στους τοίχους και στα φώτα και θα είναι σουρεαλιστικό

h.grΗ κατασκευή αυτή θα υπάρχει και το χειμώνα?

A.Z.:Είναι για πάντα, είναι ο φωτισμός του δρόμου, η πρώτη ιδέα βασίστηκε στην οδό Πιττάκη στου Ψυρρί που είναι οι πρώτοι που το κάναν. Ξεκίνησαν με την ιδέα για αμπαζούρ αλλά είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό εμείς, κοφίνι, θάλασσα, υλικό να μην έχει φθορά και με αυτό το κοφινέλο δεν θα έχεις ποτέ φθορά. Αλλάζοντας τις λάμπες και βάζοντας κάτι άλλο θα δείξει εντελώς διαφορετικό και βέβαια το πρωί  όταν περνάς επειδή έχει μια διαφάνεια χάνετε, δεν θα ενοχλεί και στο μάτι, γιατί  κάποιοι δεν ήθελαν να μπουκώσει ο δρόμος επειδή είναι στενός, να έχει μια διαπερατότητα , μια οπτική του ήλιου, δεν χάνεις την ατμόσφαιρα με αυτό. Ενώ θα είναι πολύ διακριτικό το πρωί όπως ήθελαν, το βράδυ θα είναι αδιάκριτο φουλ ,θα κάνει την αίσθηση να βγω να το φωτογραφίσω !!!

h.gr:Στο σημείο είναι και η Οδος Ονείρων όπου είναι είδη ένας πόλος έλξης

A.Z: Είναι από τους δρόμους, επειδή εγώ είδα όλους τους επαγγελματίες, που σπάνια συντονίστηκαν όλοι μαζί και είπαν θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για την πόλη, για τον δρόμο μας, οι άνθρωποι εκεί διοργανώνουν και πάρτη, δεν περιμένουν όλοι από το Δήμο να βοηθήσουν την αγορά, το πολεμάνε μόνοι τους αλλά υπάρχει μια πολύ καλή ατμόσφαιρα και συνεννοούνται όλοι μαζί και κάνουν πολύ ωραία πράγματα, είναι προχωρημένοι και αυτό μου άρεσε σε αυτούς τους ανθρώπους.

h.gr:Και όπως πάντα σε όλα τα προχωρημένα εσύ μέσα είσαι !!!

A.Z:Με ενδιέφερε πολύ , μόλις το άκουσα ξετρελάθηκα. Κάτι να κάνεις να μένει είναι συγκλονιστικό να περνάς να το βλέπεις και να χαίρεσαι!

h.gr:Υπάρχει δυνατότητα στις γιορτές να αλλάζει ή μένει όπως είναι τέλος  ?

A.Z.:Όχι γι αυτό το κάναμε έτσι το concept , τη μόνιμη κατασκευή, συρματόσκοινα, καλώδιο ειδικό χοντρό, το κοφινέλα να είναι μόνιμα και λέμε ο Δήμος για παράδειγμα μπορεί να βγάζει αυτές τις λάμπες τα Χριστούγεννα και να τις κάνει όλες κόκκινες να κάνει κάτι ένα event, αυτό θα μείνει ως μόνιμη κατασκευή.
Και σκεφτήκαμε το concept της υιοθέτησης για να προσέχουμε τις λάμπες τη συντήρηση, κάθε μαγαζί θα υιοθετήσει τα κοφίνια που είναι μπροστά του, οπότε θα τα έχει υπό την φροντίδα για να μην ρημάξουν, γιατί υπάρχουν δρόμοι που έκαναν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε κάποια σημεία κι επειδή σε αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει η φροντίδα του κράτους να τα φροντίζει , είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, θα υιοθετήσουν τα κοφινέλα ο καθένας τα δικά του και θα τα έχει υπό τη συντήρησή του . Όταν καίγεται μια λάμπα ή όταν κάτι χρειάζεται θα τον βοηθάμε πολύ γιατί δεν βάλαμε τις απόλυτα στεγανές τις λάμπες  που είναι άκομψες ,δεν θα είχε ενδιαφέρον , βάλαμε λάμπες με τρομερό εφέ. Βράδυ θα είναι ένας ονειρικός περίπατος σε αυτό το δρόμο.

h.gr:Πέσατε και σε καλή εποχή, δεν ξέρω αν το καθυστερήσατε λόγο βροχών ή έτυχε?

A.Z.:Συγκυριακά συνέπεσε, γιατί είναι δύσκολο , έπρεπε να συντονιστεί όλο αυτό και ο Δήμος βοήθησε πολύ με τους γερανούς , να συνδέσει παροχές , κάναμε ενεργειακή μελέτη και είδαμε ότι δεν θα ανέβει από την υπάρχουσα δαπάνη φωτισμού , ενώ είναι συγκλονιστικό δεν ανεβαίνεις στην κατανάλωση , ένας δρόμος θα φωτίζεται με κατανάλωση μηδενική , γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι σπαταλάμε ενέργεια, δεν σπαταλάς ενέργεια απλώς φέρνει κόσμο στην πόλη. Αυτό ήταν το όραμά τους.

h.gr:Εγώ έχω μόνο να πω ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους και σε εσένα που το προωθείς και το βοηθάς .

A.Z.:Όλοι μπορούμε, σε όλες αυτές τις δράσεις να βοηθήσουμε γιατί αν θα σώσει κάτι την κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι η εξωστρέφεια και να φέρεις κόσμο και μεταξύ μας τώρα αν δεν κάνουμε κάτι δεν θα έρθει κόσμος στη Χαλκίδα.

Εμείς ευχόμαστε και άλλοι δρόμοι της Χαλκίδας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τσιριγώτη !

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Η πρώτη ψηφιακή αναδάσωση της χώρας από το Let’s do it Greece είναι γεγονός!

Με κεντρικό σύνθημα “Ρίζες που μας Ενώνουν”, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, η καρδιά εκατοντάδων εθελοντών …