Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Παιδική διατροφή, αλλεργίες και άσθμα

Παιδική διατροφή, αλλεργίες και άσθμα

Τα παιδιά που τρώνε ψάρια και πράσινα φασόλια ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργίες ή άσθμα, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης Αμερικανών αλλά και Ελλήνων ερευνητών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κρήτης διαπίστωσε ότι σε δείγμα 460 παιδιών – που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την γέννηση τους μέχρι και την ηλικία των έξι ετών – αυτά που έτρωγαν κυρίως ψάρια είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης αλλεργιών, συγκριτικά με τα συνομήλικά τους που έτρωγαν ψάρια σπανιότερα.

Ομοίως, το άσθμα ήταν λιγότερο συχνό μεταξύ των παιδιών με υψηλή κατανάλωση «φρουτωδών» λαχανικών, κυρίως ντομάτες, πράσινα φασόλια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Τα παιδιά αυτά είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συριγμό, το κύριο σύμπτωμα του άσθματος. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι περιλαμβάνονται τα παραπάνω τρόφιμα στην διατροφή των παιδιών τους. Μάλιστα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε περίπτωση που το παιδί διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών και άσθματος, λόγω παραγόντων όπως το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.

Σύμφωνα με μια θεωρία, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην προστασία του πνευμονικού ιστού από την βλάβη. Τα «φρουτώδη» λαχανικά όπως οι ντομάτες και τα πράσινα φασόλια είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Όσο για τα ψάρια, ιδίως τα λιπώδη όπως ο σολομός, είναι πλούσιες πηγές ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επειδή τα ω-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με τέτοιο τρόπο ώστε να το προστατεύουν από τις αλλεργίες.

 

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …